Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Προτιμώ να πεθάνω όρθιος παρά να ζω γονατιστός

 
 Χρήστος Κολοβός

Στην Ελλάδα αναφερόταν το τελευταίο σκίτσο του δολοφονηθέντος από φανατικούς ισλαμιστές Zορζ Bολίνσκι στην Charlie Hebdo.
Στο σκίτσο, μία ανδρική μορφή κάνει ποδήλατο και μιλάει στο τηλέφωνο με την Άνγκελα Μέρκελ.
– «Γειά σου Άνγκελα. Μην ανησυχείς! Οι Έλληνες σέβονταν πάντα τις δεσμεύσεις τους, δεν θα αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη. Είμαστε στο σωστό δρόμο», λέει.
«Είμαστε στο σωστό δρόμο; Δεν θα το γνωρίζω παρά όταν φτάσω στο τέλος…», και μπροστά δείχνει να υπάρχει  γκρεμός κι ένα κοράκι που καιροφυλακτεί…
Σήμερα καταδικάστηκαν σε θάνατο τέσσερις σκιτσογράφοι, που τόλμησαν να σκιτσάρουν τον Προφήτη Μωάμεθ -μαζί και όσοι είχαν την ατυχία να βρίσκονται εκεί τριγύρω.
Ο διευθυντής του Charlie Hebdo Stephane Charbonnier (Charb), μετά την επίθεση στα γραφεία του περιοδικου το 2011 (είναι ανάμεσα στους νεκρούς) είχε δηλώσει τότε…Προτιμώ να πεθάνω όρθιος παρά να ζω γονατιστός”
Τα επιθετικά σκίτσα της Charlie Hebdo μετά από κάθε επίθεση ισλαμιστών, (που δεν ήταν και λίγες) είχαν επικριθεί πολλές φορές απ τη γαλλική κοινή γνώμη ως προς τη στάση που κρατά το περιοδικό απέναντι στο Ισλάμ, η αταλάντευτη όμως στάση του να επικρίνει κάθε θρησκεία, διαλύει κάθε δικαιολογία για εμμονή.


- Όσοι  φωνάζουμε, αγανακτούμε και θλιβόμαστε για το αίμα που χύθηκε από τους φανατικούς  οπαδούς του Ισλάμ  στο Παρίσι, έχουμε μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε και να αναθεωρήσουμε, ίσως, και τους δικούς μας φανατισμούς  Η λογοκρισία στο όνομα της (όποιας) θρησκείας, είναι αυτή που οπλίζει τα χέρια των φανατικών, με τραγικά ενίοτε αποτελέσματα.
(Περιπτώσεις Μίμη Ανδρουλάκη, Παστίτσιου, η διαπόμπευση μιας παράστασης στο Χυτήριο, και παλαιότερα η ταινία του Σκορτσέζε στο «Χριστός Ξανασταυρώνεται», για να μην πάμε και πιο πίσω στον αφορισμό του Καζαντζάκη και του Ροΐδη, συνθέτουν μια κοινωνία βαθειά συντηρητική με στερεότυπα κατάλοιπα κι αγκυλώσεις…
Φαντάζεστε να υπήρχε ένα τέτοιο περιοδικό στην Ελλάδα; Για πόσσο καιρό θα ήταν στην κυκλοφορία; Ίσως, βέβαια, ως λαός να έχουμε και κάποιες δικαιολογίες… εμείς μεγαλωσαμε με αισθητική περιοδικών Κωστόπουλου (nitro) κλπ… Δεν βιώσαμε διαφωτισμό…Μαη του 68…και Jean Paul Sartre…

 http://www.aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου