Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΕΖΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

             
1Μόνο αν υπογραφεί συνθήκη ειρήνης με τη Γερμανία, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Ελλάδα, τόνισε ο Μανώλης Γλέζος

Για τις ενέργειες, στις οποίες προχωρά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να εκδώσει πόρισμα σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενημερώθηκε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας στη συνάντηση που είχε με τον προέδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στο μεταξύ, για το ίδιο θέμα και με αφορμή τη «συγγνώμη» που ζήτησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ -κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις αρχές Μαρτίου στο χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου- από τις οικογένειες των θυμάτων για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
«Το αίτημά μας σήμερα είναι ένα: Υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία που αποφεύγουν να υπογράψουν οι πάντα νομότυποι Γερμανοί, γιατί μόνο τότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Ελλάδα», τόνισε ο Μανώλης Γλέζος, βουλευτής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία προέδρων Πανελλήνιων Αντιστασιακών Οργανώσεων, μελών του Εθνικού Συμβουλίου και βουλευτών, επιχειρήθηκε ένας απολογισμός της επίσκεψης του κ. Γκάουκ στην Ελλάδα και της συνολικής παρέμβασης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης για την άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

«Είναι εύκολο να ζητήσει κάποιος συγγνώμη, αν δεν θέλει να αναλάβει τις συνέπειες και να πάρει αποφάσεις» είπε στο μήνυμά του ο Κριστόφ Σμικ-Γκουστάβους, καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, ο οποίος τεκμηρίωσε και ανέδειξε το Ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες, σημειώνοντας πως χωρίς πίεση από την Ελλάδα στο θέμα των διεκδικήσεων η κατάσταση δεν θα αλλάξει ποτέ.

alt

Ο Μανώλης Γλέζος ανέλυσε τις κατηγορίες οφειλών της Γερμανίας και προς το ελληνικό Δημόσιο (ζημιές στην ελληνική οικονομία, κατοχικό δάνειο, ληστεία σε αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης) και προς τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας πως το ύψος των οφειλών σχετικά με τις ζημιές στην ελληνική οικονομία είναι ορισμένο από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι το 1946. «Είναι τρομερή η προσπάθεια νοθείας των ποσών που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο κ. Γλέζος. «Η Γερμανία έχει πληρώσει όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Πριν τρεις μήνες αποφάσισε να συνταξιοδοτήσει τα θύματα εβραϊκής καταγωγής που βρίσκονται στο Ισραήλ. Μας εκδικείται η Γερμανία; Γιατί;». Παράλληλα, τόνισε πως «ο όρος "πολεμικές αποζημιώσεις" δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν οφειλές προσδιορισμένες από διεθνή συμβούλια. Οφειλές προς το Δημόσιο και προς τους πολίτες».

«Πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι μια συγγνώμη όταν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες πράξεις; Πώς αναγνωρίζεις το ηθικό χρέος όταν δεν συνεχίζεις στην έμπρακτη αποζημίωση;» αναρωτήθηκε ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης κι εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας στους Λιγκιάδες, χαρακτηρίζοντας τη συγγνώμη του Γερμανού Προέδρου ως μια σχεδιασμένη προσπάθεια κατευνασμού του ελληνικού λαού. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν βρούμε δικαιοσύνη», είπε.

«Δεκαοχτώ χρόνια πριν οι Γερμανοί μιλούσαν για συμπάθεια, τώρα μιλάνε για συγγνώμη», τόνισε η Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης κάνοντας μία αναδρομή στο χρονικό της δικαστικής απόφασης του Διστόμου και στην άρνηση των υπουργών Δικαιοσύνης από το 2000 να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση.

«70 χρόνια μετά τη λήξη της Κατοχής έχει έλθει, επιτέλους, η ώρα για τη δικαίωση της Θυσίας του ελληνικού λαού. Μιας Θυσίας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από τον ναζιστικό ζυγό. Κάτι που η Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί. Η καταβολή των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών και την αρπαγή του πλούτου του λαού μας, καθώς και η επιστροφή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου και των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών αποτελούν προϋπόθεση για να ανοίξει μία νέα περίοδος ειρήνης και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, με θεμέλια την ειλικρίνεια, την ισότητα και την αμοιβαιότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου.

alt

Παπούλιας: Εθνικό θέμα οι γερμανικές αποζημιώσεις

«Με καλέσατε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Σας έχω φέρει και το πόρισμα, ό,τι θέλετε να με ρωτήσετε» είπε ο κ. Σακελλαρίου, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Πολύ ωραία. Είναι φλέγον θέμα. Και όταν λέτε για πόρισμα, έχετε καταλήξει;» τον ρώτησε ο κ. Παπούλιας.

Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εξήγησε ότι δεν είναι η οριστική απόφαση αλλά είναι ένα στάδιο για να ταξινομηθεί το υλικό που υπάρχει και για να μπορέσει μετά αυτό να χρησιμοποιηθεί σαν βάση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου, η οποία θα διατυπώσει και σχετικό πόρισμα.

Ο κ. Παπούλιας ρώτησε πότε προβλέπεται χρονικά να γίνει αυτό και ο κ. Σακελλαρίου απάντησε ότι αναμένεται μια Επιτροπή να προσδιορίσει τα ποσά και στη συνέχεια θα επιληφθεί η Ολομέλεια.

«Οπότε, θα υπάρξει ένας έτοιμος φάκελος, κάτι που δεν υπάρχει τώρα» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θετικά απάντησε ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς έχουν στείλει στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες, δηλαδή Τράπεζα της Ελλάδος, Γενικό Λογιστήριο.

Και όταν ο κ. Παπούλιας ζήτησε να μάθει τι εκτίμηση, μη δεσμευτική, για την υπόθεση γενικότερα, κάνει ο κ. Σακελλαρίου, αυτός απάντησε: «Είμαστε αισιόδοξοι».

«Αυτό είναι καλό. Είναι μεγάλο θέμα, όχι μόνο οικονομικής σημασίας αλλά και εθνικό» σχολίασε ο κ. Παπούλιας.

alt
 
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου