Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Φέλιξ Κίρ, ένας αντιστασιακός κληρικός που έγινε Δήμαρχος!....Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου

Ο Φέλιξ Κίρ υπήρξε από εκείνες της προσωπικότητες που με την δράση και τη ζωή του γοητεύει τις ευαίσθητες χορδές της ανάγνωσης, τονώνει το συναίσθημα και σου κεντρίζει το ενδιαφέρον να εντρυφήσεις σε μια περιπετειώδη βιωτή που θα παρουσιάσουμε με συντομία.

Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1876 στο Alise-Ste-Reine μια κωμόπολη  στα ανατολικά της Γαλλίας, 50 χιλιόμετρα  βορειοδυτικά της Ντιζόν στην οποία έμελε να εκλεγεί 5 φορές Δήμαρχος. Από πολύ μικρός  διακρινόταν για την μεγάλη του έφεση στην μάθηση, στην πίστη αλλά και σε έναν ανυπότακτο χαρακτήρα με υψηλό ηθικό φρόνημα. Φοίτησε σε ένα σχολείο στο Plombières-lès-Dijon το 1891 και παράλληλα καλλιέργησε τον πόθο του για την ολοκληρωτική του αφιέρωση στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην οποία το 1901 εισήχθη στις τάξεις του κλήρου και εργάστηκε ως ενοριακός ιερέας με πίστη και αφοσίωση στην εκκλησιαστική του κοινότητα. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την περίοδο της κατοχής της Γαλλίας, συμμετείχε ενεργά στη Γαλλική Αντίσταση βοηθώντας 5.000 χιλιάδες αιχμαλώτους πολέμου του στρατοπέδου Λόνγκβιτς να αποδράσουν από τους Γερμανούς. Για να καταφέρει την αποφυλάκιση των αιχμαλώτων ξεγέλασε τον Γερμανό Διοικητή λέγοντας του πως χρειάζεται αυτούς τους άνδρες για να τους χρησιμοποιήσει ως εργάτες δούλους σε έργα για το γερμανικό καθεστώς. Μετά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και ενώ το τέχνασμα του είχε γίνει γνωστό στην Γερμανική Διοίκηση ο π. Φέλιξ Κίρ συνελήφθη, καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά κατάφερε να αποφυλακιστεί. Μετά την αποφυλάκιση του μέλη της αστυνομίας του Βισύ, το 1944, προσπάθησαν να τον δολοφονήσουν σε μια απόπειρα που του προκάλεσαν βαρύ τραυματισμό στο χέρι και στο πόδι που ευτυχώς δεν του στοίχισε τη ζωή. 


Για την αντιστασιακή του δράση είχε γίνει αρκετά αγαπητός στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας και κυρίως στην περιοχή της Ντιζόν που μια ιστορία αναφέρει πως όταν η Ντιζόν απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς ο π. Φέλιξ Κίρ ανέβηκε σε ένα τανκ και χαιρετούσε το πλήθος που ζητωκραύγαζε για την ελευθερία. Το περιστατικό με το τανκ και η μεγάλη απήχηση που είχε ο  π. Φέλιξ Κίρ στο γαλλικό λαό αναστάτωσε τον Ντε Γκώλ γιατί πίστευε ότι του έκλεβε τα φώτα της δημοσιότητας. Ο π. Φέλιξ Κίρ όμως είχε ριζώσει στις καρδιές των κατοίκων της Ντιζόν και για πέντε συνεχόμενες δημαρχιακές περιόδους εκλέχθηκε Δήμαρχος της πόλης και πέθανε ως εν ενεργεία Δήμαρχος σε ηλικία 92 χρονών στις 28 Απριλίου 1968 ύστερα από πτώση σε μια σκάλα. Είναι ο δημιουργός του γνωστού κοκτέιλ κιρ, το οποίο είναι ένα μείγμα από λευκό κρασί και λικέρ φραγκοστάφυλού που πρόσφερε σε κάθε επίσημη τελετή ως Δήμαρχος της Ντιζόν.

 


Ο π. Φέλιξ Κίρ ήταν ένας αληθινός πατέρας του λαού του που στα δύσκολα δεν επέλεξε την ησυχία του αλλά την δράση και την αντίσταση χωρίς να λογαριάζει για τη ζωή του. Και όταν ήρθε η ελευθερία του λαού του εργάσθηκε για την ανοικοδόμηση της κοινωνίας. Ήταν από τα ανήσυχα πνεύματα που δημιουργούν και γίνονται ιστορία!....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου