Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Το 1821 σήμερα!

 


Τα μηνύματα του 1821 και τα σύγχρονα εθνικά θέματα

Ένα υπέροχο βιβλίο είχα την ευλογία και την χαρά να αναγνώσω τις μέρες αυτές με τίτλο: Το 1821 σήμερα του σπουδαίου συγγραφέα και Πολιτικού Επιστήμονα κ. Κωνσταντίνου Χολέβα από τις περισπούδαστες εκδώσεις Αρχονταρίκι. Το βιβλίο με μικρά αλλά σημαντικά κεφάλαια που τα διαβάζει κανείς χωρίς να αποζητά να τελειώσουν, γεμάτα ιστορικά στοιχεία αλλά και διαχρονικό μηνύματα για την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και την παράδοση μας το καθιστούν ένα εξαιρετικό πόνημα που θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σχολική και ιδιωτική βιβλιοθήκη.

Ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας για άλλη μια φορά δείχνει την σημαντική επιστημονική του ποιότητα και μας παρουσιάζει στοιχεία για την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης που σε καθηλώνουν και αποδεικνύουν την σύνδεση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ο συγγραφέας μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του απαντά σε καίρια ερωτήματα που τίθενται σήμερα σχετικά με το γιατί πρέπει να γιορτάσουμε σήμερα τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Και συγκεκριμένα μας αποτυπώνει πέντε σημεία για την απάντηση που ζητάμε λέγοντας:" Πρώτον, το 1821 μας ενδιαφέρει για να διδαχθούμε από τον αντιστασιακό χαρακτήρα του Έλληνα και από τις δυνάμεις που τον κράτησαν όρθιο υπό συνθήκες δουλείας: Την Ορθόδοξη Πίστη και την πεποίθηση της συνέχειας του Ελληνικού Έθνους. Δεύτερον, διότι τα μηνύματα του 1821 αφορούν και την αντιμετώπιση των σύγχρονων εθνικών θεμάτων. Να μην τα περιμένουμε όλα από τους ξένους, αλλά να βασιζόμαστε κυρίως στις δικές μας δυνάμεις. Το Ναυαρίνο είναι η συνέπεια των ελληνικών επιτυχιών κατά τα δύο πρώτα χρόνια της Επαναστάσεως. Αν δεν αποδείξεις ότι έχεις θέληση για νίκη, κανείς ξένος δεν σε υπολογίζει. Τρίτον, για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπως είναι η διχόνοια "που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή", κατά τον Διονύσιο Σολωμό. Τέταρτον, για να τιμήσουμε τη μνήμη των προδρόμων, των πρωταγωνιστών, των αγνώστων και γνωστών συντελεστών της Εθνεγερσίας. Για να θυμόμαστε αυτούς που έδωσαν μάχες ειρηνικές και πολεμικές, για να διαφυλάξουν την εθνική ταυτότητα, για να διαδώσουν την ελληνορθόδοξη παιδεία, για να φέρουν την ελευθερία. Πέμπτον, για να μην απελπιζόμαστε στα δύσκολα. Να αντλούμε ελπίδα και συγκρατημένη αισιοδοξία από τα ιδανικά και από τη μαχητικότητα των προγόνων μας. Για να θυμόμαστε ότι, όταν εμφανίσθηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, είχαν προηγηθεί δεκάδες αποτυχημένες εξεγέρσεις Ελλήνων. Κι όμως ο Άγιος Κοσμάς  κήρυττε: Μην απελπίζεστε, θα έλθει το ρωμαίικό, θα έλθει το ποθούμενον."


Θα ήταν αστοχία να μην τονίσουμε το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι εκδόσεις Αρχονταρίκι και ο Νίκος Σαμπαζιώτης με τους συνεργάτες του, στον χώρο του βιβλίου με έργα ποιοτικά και απαιτητικά που ενδυναμώνουν τις γνώσεις και αναβαθμίζουν ποιοτικά το πολιτιστικό επίπεδο των αναγνωστών. Πολλά από τα βιβλία των εκδόσεων Αρχονταρίκι θα μείνουν στην εκδοτική μας ιστορία και θα είναι πολύτιμα εγχειρίδια για την ψυχή των Ελλήνων. Όπως και το συγκεκριμένο βιβλίο που κατά την γνώμη μου θα μπορούσε να είναι ένα βοήθημα για την διδασκαλία στα σχολεία και στα κατηχητικά!


Κώστας Ζουρδός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου