Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας



                      Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Σαν Έθνος είμεθα ενώπιον σοβαρωτάτης κρίσεως. Απειλούνται στηρίγματα πνευματικά και ορθόδοξα χριστιανικά με τα οποία επέζησε το Γένος, και σε χρόνια σκλαβιάς και δοκιμασιών διετήρησαν αλώβητη την αυτοσυνειδησία του Έλληνα. Αι ανωτέρω διαπιστώσεις μου μπορεί εύκολα να χαρακτηρισθούν ως κινδυνολογία από τους εκθεμελιωτάς των πάντων στην Ελλάδα. Ρίπτουν προπέτασμα καπνού οι αθεϊστές και σκοταδιστές της εποχής μας. Παραπλανούν με λόγια απατηλά και παραπληροφορούν το λαό. Καλύπτονται για να μην είναι πολύ ορατό το αρνητικό των πιστεύω. Εργάζονται συστηματικά, με μέθοδο δοκιμασμένη σε δύσμοιρους άλλους λαούς, όπου επέβαλαν το αθεϊστικό τους πιστεύω και τους μετέβαλαν σε συσσώρευση ερειπίων. Έχουν μένος εναντίον της Ορθοδόξου πίστεως και της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τους είναι  «κάρφος» στο μάτι. Τους ενοχλεί η πατροπαράδοτη ευσέβεια του λαού. Μισούν αφάνταστα τις Ελληνορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις του Έθνους. Διέπονται από φασιστική νοοτροπία. Τη δημοκρατία την έχουν ως επικάλυμμα. Μέσα των υπάρχει έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας. Θέλουν να αλλάξουν την ταυτότητα την ψυχική του Έλληνα, τον θέλουν να γίνει ένας κοσμοπολίτης χωρίς ρίζες, χωρίς θρήσκευμα, σιγά σιγά και χωρίς εθνική αυτοσυνειδησία και μάχονται. Πολεμούν. Υπομένουν συστηματικά. Και όταν αδράξουν κάποια υπεύθυνη θέση, αρχίζουν σιγά σιγά, συγκεκαλυμμένα αρχικά, κατόπιν δε και φανερά την επιβολή στους πολλούς του δικού των αρνητικού πιστεύω.

 


Ζούμε αυτήν την κρίση στις μέρες μας. Οι πεποιθήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταθακόπουλου για την απάλειψη κάθε σημείου που να θυμίζει Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη ήσαν γνωστές παλαιότερα. Είχε αρθρογραφήσει και είχε καταστήσει φανερές τις αντιχριστιανικές πεποιθήσεις του. Τώρα από θέσεως ισχύος θέλει να επιβάλλει στους πολλούς Έλληνες πιστεύοντες τις δικές του αντιχριστιανικές απόψεις. Και δεν είναι μόνον ο κ. Σταθακόπουλος. Υπάρχει ομάδα γνωστών διανοούμενων που έχουν παρόμοιες πεποιθήσεις. Είναι περισσότεροι γνωστοί και τις έχουν δημοσιοποιήσει κατά το παρελθόν. Μισούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ενοχλούνται από τον ζωντανό λόγο της. Την ανέχονται απλώς σαν διακοσμητικό στοιχείο. Την θέλουν τελείως στο περιθώριο και πασχίζουν με τρόπους αντιδημοκρατικούς, σε μια δημοκρατική χώρα, να επιβάλλουν, ολίγοι αυτοί, τις αντιεκκλησιαστικές και αντιχριστιανικές απόψεις τους στους πολλούς Έλληνες πιστεύοντες.

 


Δεν σέβονται την ευαισθησία της πιστευούσης Ορθοδόξου Ελληνικής ψυχής. Θέλουν την απογύμνωση των νέων από τα υψηλά ιδανικά της πίστεως. Δεν τους λυπούνται. Και στις φωνές διαμαρτυρίας των κλείνουν τα «δημοκρατικά» αυτιά των. Τους θέλουν άοπλους ψυχικά στη δύναμη του παραμονεύοντος κακού. Φωνάζουν δήθεν εναντίον των ναρκωτικών, που μαστίζουν τους νέους. Αγνοούν όμως ότι η μόνη δύναμη που προστατεύει τους νέους και από τα ναρκωτικά και από τις άλλες σημερινές φθοροποιές μάστιγες, είναι ο οπλισμός της ψυχής των με την Ορθόδοξη πίστη μας, που δημιουργεί πνευματικά αντισώματα, πλουτίζει την καρδιά με υψηλά ιδανικά και προστατεύει το νέο από τα κατρακυλίσματα και την υποδούλωση του στις φθοροποιές μάστιγες της εποχής μας. Φωνάζει  η πλειονότης των Ελλήνων νέων: «θέλουμε την αναγραφή του θρησκευτικού μας πιστεύω στις ταυτότητες μας, θέλουμε να μείνουμε Ορθόδοξοι Έλληνες, αγαπάμε την Εκκλησία μας», και εκείνοι κωφεύουν. Κλείνουν ερμητικά τα αυτιά των στις φωνές της συντριπτικής πιστευούσης Ελληνικής ψυχής. Αυτοί έτσι σκέπτονται και αυτό αποφασίζουν. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν, είναι το σύνθημα τους. Επανάληψη, υπό άλλην μορφήν, σκοτεινών περιόδων.

 


Έμμονή άκαμπτη των κρατούντων σε λανθασμένες απόψεις, που προσβάλλουν την θρησκευτική ευαισθησία του λαού, που προσβάλουν το αναφαίρετο δημοκρατικό του δικαίωμα να εκφράζει και να καταγράφει την πίστη του, που δείχνουν έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας. Μπορεί ο χαρακτηρισμός αυτός να θεωρηθεί πολύ βαρύς, είναι όμως δυστυχώς η ωμή πραγματικότης. Οι πολλοί Έλληνες δεν θέλουν αυτό που επιθυμούν οι ολίγοι.

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Ιούλιο του 2000

 

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου