Τρίτη 7 Μαΐου 2019

"Ανεξέλεγκτα στοιχεία"....


Του Κώστα Ζουρδού, θεολόγου

Μέσα από την πολιτική θεματολογία που απασχολεί τα Μέσα Ενημέρωσης και μερίδα της κοινής γνώμης είναι οι καλοκαιρινές περσινές διακοπές του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σε ιδιωτική θαλαμηγό επιχειρηματία. Για αυτό το γεγονός θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει πολλά αλλά νομίζω πως δεν χρειάζεται γιατί τα περισσότερα έχουν υποθεί από διακεκριμένους πολιτικούς αναλυτές. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που πρέπει να σχολιαστεί. Ο Πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στην θαλαμηγό, φέρεται να διάβασε το βιβλίο του Όσμαν Στεφάν με τίτλο: "Ανεξέλεγκτα Στοιχεία", από τον εκδοτικό οίκο Πόλις. Το γεγονός αυτό "φανερώνει" κατά την γνώμη μου, δύο ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Πρωθυπουργό.




Το ένα στοιχείο, με θετικό πρόσημο, είναι το γεγονός ότι Πρωθυπουργός διαβάζει στον ελάχιστο χρόνο που του απομένει βιβλία. Αυτό έχει αναμφισβήτητα, ανεξάρτητα αν θεωρεί κανείς επιτυχημένο ή όχι τον κ. Τσίπρα, μια σημαντική αμφισημία. Ο Πρωθυπουργός διαβάζει. Αλλά τι διαβάζει; Αυτό είναι το δεύτερο και σημαντικότερο στοιχείο. Ο κάθε άνθρωπος, άρα και ο Πρωθυπουργός επιλέγει ένα βιβλίο με βάση τις αναφορές και το περιεχόμενο του που πολλές φορές ταυτίζεται με αυτό. Εδώ είναι το ενδιαφέρον.


Στο εν λόγω, εξαιρετικό βιβλίο, ο Συγγραφέας αναφέρεται σε μια εξεγερμένη γενιά που ανακαλύπτει τις άναρχες αυταπάτες της και τις ουτοπικές της προσδοκίες, κυνηγώντας μια ιδεολογία που δεν οδήγησε στο όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Θα έλεγα χωρίς να μακρηγορήσω ότι ο Πρωθυπουργός, παιδί μιας γενιάς μεγαλωμένης με ιδεολογικές αφετηρίες μέσα στην ουτοπία και στην αυταπάτη, διαβάζοντας για την ζωή των ηρώων βλέπει στον καθρέπτη της μυθιστορίας, ίσως την αυταπάτη της νιότης του. Το σημαντικότερο από τις καλοκαιρινές διακοπές του Πρωθυπουργού σε μια θαλαμηγό είναι το γεγονός της ανάγνωσης ενός βιβλίου που τον προσγειώνει στην πραγματικότητα του. Και αφού ίσως κατάλαβε πως έζησε μέσα στην νεανική και ιδεολογική ουτοπία αποφάσισε να ζήσει και να "αρπάξει" την πραγματικότητα που του δόθηκε. Μέσα από "ανεξέλεγκτα στοιχεία" και αποτελέσματα για όλους μας. Κλείνοντας, αν είμαστε ότι διαβάζουμε, ο Πρωθυπουργός κατάλαβε την ξέφρενη νεότητα του και προσγειώθηκε στο σήμερα και στα καλά που του προσφέρει. Τα καλά που του προσφέραμε όλοι μας, πάνω σε μια θαλαμηγό...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου