Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Τρεις Ιεράρχες από την Μακεδονία καλούν τον λαό στο Σύνταγμα την Κυριακή



 Κάλεσμα προς όλους τους Ελληνες να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα κάνουν οι Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος, Σιδηροκάστρου Μακάριος και Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος. Παράλληλα, αναφέρονται σε όλες εκείνες τις μορφές της Εκκλησίας που έδωσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία

Η εγκύκλιος αναφέρει:

Αγαπητοί μας αδελφοί,
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από έτους εξέφρασε με δυνατό και ελληνοπρεπή τρόπο, την ψυχή του Έθνους, δηλώνουσα ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου της ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους» (Δ.Ι.Σ.10-1-2018).
Έχει υποχρέωση η αγία Εκκλησία μας, ως πνευματική μητέρα και τροφός του Έθνους των Ελλήνων, να εκφράσει τις ανησυχίες του ποιμνίου της, το οποίο ενδιαφέρεται για τα εθνικά μας θέματα και για την ειρηνική συμβίωση των Βαλκανικών λαών.
Έχει και δικαίωμα να ομιλεί η αγία Ορθόδοξη Εκκλησία για την Μακεδονία μας, για την οποία έχυσαν το αίμα τους πολυάριθμοι κληρικοί όλων των βαθμίδων.
Όσοι ζούμε στα αγιασμένα χώματα της Βορείου Ελλάδος έχουμε ηθική υποχρέωση να δικαιώσουμε τους αγώνες των πολυαρίθμων κληρικών και λαϊκών Μακεδονομάχων, οι οποίοι υπό δυσχερείς συνθήκες αγωνίσθηκαν σαν λιοντάρια εναντίον του Τούρκου δυνάστη και του σκληροτράχηλου Βουλγάρου Εξαρχικού, για να σώσουν την Μακεδονία μας.


Ο Νομός Σερρών υπήρξε ένα από τα προπύργια αυτού του αγώνος κατά την περίοδο 1903 – 1908, με πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές τους αλήστου μνήμης μεγάλους και ηρωικούς Μητροπολίτες, Σερρών Γρηγόριο και Απόστολο, Σιδηροκάστρου και Μελενίκου εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Ασημιάδη, από Ζιχνών και Δράμας εθνοιερομάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης, και Νευροκοπίου Θεοδώρητο, τους θρυλικούς Σερραίους οπλαρχηγούς Καπετάν Μητρούση και Καπετάν Γιαγκλή κ. α.
Ας ξαναδιαβάσουμε με προσοχή τις λαμπρές εκείνες σελίδες των αγώνων του Ελληνισμού, όταν Μητροπολίτες και διπλωμάτες, κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, δάσκαλοι και απλοί χωρικοί, με πίστη στον Θεό και στην Πατρίδα κράτησαν όρθιο το εκκλησιαστικό και εθνικό φρόνημα των Μακεδόνων.
Είναι καλόν και διδακτικόν να θυμηθούμε τι ο διορατικός αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος (28-1-2008), «προφητικώς» έγραφε για το θέμα αυτό σε μία επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 17.11.2004: «Η καθιέρωση της ονοματοθεσίας «Μακεδο¬νία» στο νεότευκτο κράτος των Σκοπίων, δεν ακυρώνει απλώς κάθε ιστορική αλήθεια, αλλά ενισχύει την διαδικασία «μακεδονοποίησης» από ιστορικούς αναθεωρητές των Σκοπίων, που διεκπεραιώνουν εντολές εξωσκοπιανών κέντρων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Αγαπητοί μας αδελφοί,
Από την ηρωική, αγιοτόκο και ελληνικωτάτη γη της Μακεδονίας, η οποία υπήρξε η πύλη εισόδου του Αποστόλου Παύλου και του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, εμείς οι εν Χριστώ πνευματικοί σας πατέρες και ποιμένες των τριών Ιερών Μητροπόλεων του Νομού Σερρών, εκφραστές της ενιαίας φωνής και της αγωνιώσης ψυχής του χριστεπωνύμου πληρώματος τείνουμε χείρα ειλικρινούς φιλίας προς τον λαό των Σκοπίων, με τον οποίο επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας και αγάπης, αλλά και «στεντορεία τη φωνή» ξεκαθαρίζουμε ότι δεν δεχόμαστε να παραχωρήσουμε ή να δανείσουμε ή πολύ περισσότερο να απεμπολήσουμε το γλυκύ και ποθεινό όνομα της Μακεδονίας μας και την ιστορία μας, για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων, οι οποίες στηρίζονται στα θεμέλια αλυτρωτικών διεκδικήσεων ή ψευδωνύμων ταυτοτήτων, που μεσοπρόθεσμα θα αποσταθεροποιήσουν την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.
Η ανιστόρητη, άδικη και ύποπτη απαίτηση των βορείων Σλαύων γειτόνων μας να σφετερισθούν όνομα, ιστορία, πολιτισμό, ψυχή που δεν τους ανή¬κουν, είναι θέμα πανεθνικό και αφορά όχι μόνον τις βόρειες επαρχίες του Κράτους μας, αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό, όπου γης.
Από τον αιματοπότιστο Νομό των Σερρών καλούμε όλους τους συνέλληνες σε συναγερμό προσευχής και σε πνευματική και εθνική αφύπνιση και εγρήγορση.
Η Μακεδονία είναι μία και διαχρονικώς μόνον Ελληνική, της Ελλάδος το καμάρι.
Προτρέπουμε, λοιπόν, όλους σας να συμμετάσχετε μαζικά, ειρηνικά, με παλμό και σύνεση, στο πανεθνικό και πατριωτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται από τις Παμμακεδονικές οργανώσεις την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος.
Οι όποιες σκοπιμότητες και οι κάθε λογής ιδιοτέλειες θα πρέπει να μείνουν έξω απ’ αυτή την πανεθνική προσπάθεια που έχει πατριωτικό και μόνο χαρακτήρα.
Οι τρεις ιστορικές και μαρτυρικές Ιερές Μητροπόλεις του Νομού μας θα είναι δυναμικώς παρούσες στο κάλεσμα του χρέους και στην μαρτυρία του αγνού πατριωτισμού.
Το οφείλουμε στους πατέρες μας, το χρωστούμε στα παιδιά μας.
Ο δε Κύριος των δυνάμεων και υπερασπιστής της αληθείας και του δικαίου, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων είθε να σκεπάσει προστατευτικώς το Έθνος μας αυτές τις πολύ κρίσιμες ώρες. Αμήν.
Ευχέτες σας προς τον άγιον Θεόν ολοπρόθυμοι.
ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ
†Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ
†Ο ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΣ
†Ο ΖΙΧΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ

Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου