Τρίτη 22 Μαΐου 2018

23η Γιορτή Νεολαίας της Μητροπόλεως Πειραιώς, 15 και 16 Μαΐου 2004…


Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 23η Γιορτή Νεολαίας στο Βεάκειο θερινό θέατρο του Πειραιά με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και νέων από όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως Πειραιώς. Η Γιορτή Νεολαίας αποτελεί το αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων που επιτελούνται στις ενορίες του Πειραιά και σηματοδοτεί το τέλος της ιεραποστολικής περιόδου ενώ συγχρόνως αποτελεί ευκαιρία για τα παιδιά και τους νέους της Πειραϊκής Εκκλησίας να παρουσιάσουν μέρος από τη δουλειά που συντελείται στα Πνευματικά Κέντρα των ενοριών στήνοντας ένα ενθουσιώδες πανηγύρι.



Το Σάββατο 15 Μαΐου, πρώτη μέρα της γιορτής, το πρόγραμμα άνοιξε η χορωδία της Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Πειραιώς υπό τη διεύθυνση του κ. Ευάγγελου Σφακιανάκη. Στη συνέχεια οι ενορίες του Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου και Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης παρουσίασαν χορούς από το Αιγαίο τους οποίους δίδαξε ο Γιώργος Γκολέμης σε συνεργασία με τις Παναγιώτα Βάσση και Μαρία-Ελένη Τσουρακάκη. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τις ενορίες Αγίου Διονυσίου Πειραιώς και Αγίου Παντελεήμονος Δραπετσώνας. Τους χορούς δίδαξε ο Κωνσταντίνος Τσάμουρας. Ακολούθησαν οι νεανικές χορωδίες από τις ενορίες Ζωοδόχου Πηγής Καμινίων και Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς. Παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας Παρουσίασε η ενορία του Αγίου Νείλου Καλλιπόλεως. Στη συνέχεια του προγράμματος η ενορία του Αγίου Δημητρίου Πειραιώς εκτέλεσε χορούς από την Κρήτη. Ακολούθησε η χορωδία της ενορίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Βουνίσιοι και Θαλασσινοί». Το έργο παρουσίασε η ενορία της Ευαγγελιστρίας βασισμένο σε μια ιδέα του π. Γεώργιου Γεωργακόπουλου σε σκηνοθεσία Χρήστου Τσιλογιάννη. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως Σεραφείμ εν ω την γιορτή της πρώτης ημέρας έκλιεσαν η χορωδία του Αγίου Νείλου, η ενορία του Αγίου Ελευθερίου Καμινίων με παραδοσιακούς χορούς από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, και τα χορευτικά παραδοσιακά σχήματα των ενοριών Μεταμορφώσεως Παλαιάς Κοκκινιάς, Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον.


Την Κυριακή 16 Μαΐου, δεύτερη μέρα της γιορτής την άνοιξε η Νεανική Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως και στην συνέχεια τα χορευτικά τμήματα των ενοριών Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς και Αγίου Νικολάου Πειραιώς. Ακολούθησαν οι ενορίες Ζωοδόχου Πηγής Καμινίων, Ζωοδόχου Πηγής Παλαιάς Κοκκινιάς, και Αγίου Βασιλείου Πειραιώς με παραδοσιακούς χορούς. Η γιορτή συνεχίστηκε με θεατρικό δρώμενο από την ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιά με θέμα: «Βλάχικος Γάμος». Ακολούθησαν παραδοσιακό χοροί από τις ενορίες Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου, Προφήτου Ηλιού Καστέλας, Τιμίου Σταυρού Καστέλας, και Αγίων Αναργύρων Καραβά. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου με το πρόγραμμα να συνεχίζεται από τα παιδιά του παιδικού σταθμού της Μητροπόλεως Πειραιώς. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν νεανικά τραγούδια από την χορωδία του Αγίου Δημητρίου Πειραιώς αλλά και ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Δεύτε Φώς» από τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου της Μητροπόλεως Πειραιώς. Θεατρικό δρώμενο παρουσίασε και η ενορία της Αγίας Σοφίας Πειραιώς με τίτλο: « Έρχου και ίδε». Τέλος την γιορτή έκλεισαν τα χορευτικά τμήματα των ενοριών Αναλήψεως Δραπετσώνας και Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως. Η χορωδία της Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια.  Την ευθύνη για τη διοργάνωση της 23ης Γιορτής Νεολαίας είχε το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεως Πειραιώς με υπεύθυνο τον Άγγελο Βασιλείου, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης.


Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου