Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

1500 Νέοι σκορπούν Ελπίδα…Βεάκειο 22-23 Μαΐου 1993…



Την Κυριακή 23 Μαΐου 1993, συνεχίστηκε η δεύτερη μέρα της 14ης Γιορτής Νεολαίας της Μητροπόλεως Πειραιώς, η οποία και άνοιξε και πάλι με βυζαντινούς ύμνους, αυτή την φορά από την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Κακκούρη. Στην συνέχεια ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη της δεύτερης ημέρας της γιορτής, αναφέρθηκε και στις γενιές των νέων πειραιωτών που όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμμετάσχει στις γιορτές και σήμερα είναι σημαντικοί επιστήμονες, έχουν δημιουργήσει οικογένειες και παραμένουν στην διακονία της εκκλησίας. Ακολούθησε πρόγραμμα από τα μέλη των νεανικών ενοριακών χορωδιών από τις ενορίες, Αγίων Αναργύρων Καραβά, Θείας Μεταμορφώσεως, Θείας Αναλήψεως, Ζωοδόχου Πηγής Καμινίων, Αγίου Νείλου, Αγίου Ελευθερίου και Αγίου Ιωάννη Ρέντη, καθώς και ορχήστρα από τα μέλη της ενορίας Θείας Μεταμορφώσεως, αποτελώντας ένα ενιαίο σύνολο υπό την διεύθυνση της κ. Χρυσούλας Τσιμούρη παρουσιάζοντας μουσικό πρόγραμμα. Μετά το τέλος του μουσικού προγράμματος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος απεύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας ότι τα πειραϊκά νιάτα που βρίσκονται στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας γαλουχούνται με αγάπη, ελπίδα για το αύριο αυτού του τόπου και μαθαίνουν της παράδοση έχοντας ευθύνη για την συνέχιση της και γνώση της ένδοξης ιστορίας αυτού του τόπου. 



Μετά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου, μέλη των τμημάτων παραδοσιακών χορών των ενοριών παρουσίασαν χορούς από την Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Ρούμελη, το Ιόνιο, την Μικρά Ασία. Τα χορευτικά τμήματα ήταν από τις ενορίες, Αγίου Κωνσταντίνου, Παναγίας Ρόδον το Αμάραντο,, Αγίου Δημητρίου Ταμπουρίων, Ευαγγελίστριας, Αγίου Παντελεήμονος, Μυρτιδιώτισσας, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, Προφήτη Ηλία, και Αγίας Παρασκευής, καθώς και παιδιά από τον Παιδικό Σταθμό της Μητροπόλεως. Η δεύτερη μέρα και μαζί της και η 14η γιορτή νεολαίας έκλεισε με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Σκοτεινιά στον Έπαχτο», ως φωνή διαμαρτυρίας των νέων της Πειραϊκής Εκκλησίας ενάντια σε κάθε μορφή βίας και σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης νεοφασιστικών και νεοναζιστικών ιδεών.


Το κείμενο είναι σε διασκευή από ρεπορτάζ της εποχής του Παναγιώτη Χαρατζόπουλου, Συντονιστή ύλης, τότε, του Περιοδικού Πειραϊκή Εκκλησία

Κώστας Ζουρδός



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου