Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Αποχαιρετώντας τον Χρήστο Γιανναρά!.....



Το 1990 στο σεμινάριο στελεχών Κατηχητικής διακονίας της Μητροπόλεως Πειραιώς ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γέροντας Πειραιώς Καλλίνικος μετά το τέλος του σεμιναρίου έδινε στους συμμετέχοντες από ένα βιβλίο από δύο στοίβες που είχε δίπλα του. Όταν ήρθε η σειρά μου πήρα το βιβλίο «Πείνα και Δίψα» του Χρήστου Γιανναρά (το άλλο βιβλίο που έδινε ο Σεβασμιώτατος ήταν το «Ζώον θεούμενο» του Παναγιώτη Νέλλα)! Ένα βιβλίο και ένας συγγραφέας άγνωστος σε εμένα. Το διάβασα το ίδιο βράδυ και το διάβασα πολλές φορές με ζήλο και θαυμασμό. Έφτασα σε σημείο να αποστηθίζω ολόκληρα κομμάτια από στήθους: «Κάθε τι αληθινό μέσα στη ζωή είναι αναπόφευκτα δεμένο με το στοιχείο του πάθους». Ήταν τόσο το πάθος μου για την μελέτη του έργου του που ο τότε Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας του Αγίου Βασιλείου Πειραιώς, κατηχητής και Δάσκαλος Νίκος Μαυρολέων  (Ηγούμενος σήμερα στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Βασών Καρπάθου) μου χάρισε όλα τα μέχρι τότε βιβλία του Χρήστου Γιανναρά που είχε στην βιβλιοθήκη του.  Ήθελα να αποκτήσω την σκέψη του, να γράφω και να μιλάω σαν εκείνον. Ήταν η πρώτη παρακίνηση για να γίνω θεολόγος!

Τις ημέρες αυτές αλλά ασφαλώς και αργότερα έχουν ειπωθεί και θα ειπωθούν πολλά για τον αείμνηστο, σπουδαίο Καθηγητή Χρήστο Γιανναρά. Και αυτό είναι λογικό και αυτονόητο. Τα κείμενα αυτά είναι από την θέση των ανθρώπων που τα περιγράφουν με  βάση την δική τους ματιά για το έργο και την παρουσία του Καθηγητή Χρήστου Γιανναρά και ως εκ τούτου είναι καλοδεχούμενα στον δημόσιο διάλογο χωρίς καμία διάθεση για κριτική από μέρους μας. Θα ήθελα από την μεριά μας όσο το δυνατόν σύντομα να κωδικοποιήσω και εγώ τις σκέψεις μου για το πόσο σπουδαίος και σημαντικός ήταν ο Καθηγητής Χρήστος Γιανναράς για την Εκκλησία, την Θεολογία την Επιστήμη και την Κοινωνία.

Στην μνήμη του Χρήστου Γιανναρά: "Ποια Παιδεία εγγυάται ανάπτυξη" στον Δήμο Πειραιά!...

 


Στην αίθουσα της Ιωνιδείου Σχολής τον Ιανουάριο του 2014, ο ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς με θέμα: "Ποια Παιδεία εγγυάται ανάπτυξη" με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων μας παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη. Τον Καθηγητή κ. Χρήστο Γιανναρά παρουσίασε ο θεολόγος κ. Γεώργιος Ξιάρχος και τον συντονισμό της διάλεξης είχε ο θεολόγος κ. Κώστας Ζουρδός. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Παιδείας του Δήμου Πειραιά η οποία και τίμησε το έργο και την προσφορά του Καθηγητή κ. Χρήστου Γιανναρά με τιμητική πλακέτα.

Κώστας Ζουρδός

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Καλό Παράδεισο αγαπημένε μας Δάσκαλε!


 Έφυγε σήμερα για την ουράνια πατρίδα ο αγαπημένος Καθηγητής Φιλοσοφίας και σπουδαίος Θεολόγος Χρήστος Γιανναράς. Ένας Θεολόγος που καθόρισε την δική μου, αλλά και άλλον, σπουδή μέσα στην ορθόδοξη θεολογία και ήταν ένας ουσιαστικός Δάσκαλος για εμένα. Το πρώτο βιβλίο που διάβασα και με σημάδευε ήταν δικό του, το Πείνα και Δίψα. Είχα την ευλογία και την τιμή να συνομιλήσω μαζί του αλλά και να παρουσιάσω μια ομιλία του στον Δήμο Πειραιά με τίτλο: "Ποια παιδεία εγγυάται ανάπτυξη" τον Ιανουάριο του 2014 και έκανε ιδιαίτερη αίσθηση με σημαντικά παραλειπόμενα που θα αναφερθούμε σε επόμενο χρόνο. Κατά την γνώμη μου ο αείμνηστος Χρήστος Γιανναράς είναι ένας από τους σημαντικότερους Θεολόγους τους τελευταίους πολλούς χρόνους. Καθόρισε μια εποχή, δημιούργησε μια εποχή στη θεολογική σκέψη. Ο λόγος του πάντα επίκαιρος και πατερικος. Θα μείνει για πάντα ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωής μας. Καλό Παράδεισο Αγαπημένε μας Δάσκαλε!

Κώστας Ζουρδος 

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Η Παναγία η Μάνα μας, η παντοτινή αγκαλιά μας!

 


Ένας άνθρωπος σας και μας. Που χάρηκε, πόνεσε, αγάπησε και έκανε πέρασμα τη ζωή της για την δική μας σωτηρία! Η Μάνα που ξέρει να αγαπά, να υπομένει και να προστατεύει. Εκείνη που έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της για πιστούς, άπιστους, αδιάφορους για όλους. Χρόνια πολλά σε όλους και η Παναγία πάντα συνοδοιπόρος στη ζωή μας!

Κώστας Ζουρδος 

Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου Ευσεβίου επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 


   Ἀγαπητοί μου,

Μιά ταπεινή κόρη τῆς Ναζαρέτ ἢταν ἡ Παναγία μας. Ἂσημη καί ἂγνωστη σέ κύκλους εὐρύτερους ἀπό τό περιβάλλον τοῦ χωριοῦ της. Δέν εἶχε τίποτα ἀπό τά ἐξωτερικά ἐκεῖνα στοιχεῖα, πού προβάλλουν τούς ἀνθρώπους στή ματαιόδοξη κοινωνία τῆς ἐποχῆς τους. Καί ὃμως ἀναδείχθηκε ἡ πρώτη μεταξύ ὃλων τῶν γυναικῶν κάθε ἐποχῆς, γιατί ὃπως ἀπέδειξε ἡ πραγματικότητα, διέθετε καταπληκτικό πλοῦτο, «πᾶσα ἡ δόξα τῆς θυγατρός τοῦ Βασιλέως ἒσωθεν», εἶχε πεῖ ὁ Προφήτης. Καί σέ αὐτόν τόν πνευματικό πλοῦτο της ἒγκειται τό μεγαλεῖο Της.

Ἡ πνευματική της καλλονή τήν ἀνεβάζει σέ οὐράνια ὓψη καί τήν καθιστᾶ «ὑψηλοτέραν τῶν οὐρανῶν καί καθαρωτέραν λαμπηδόνων ἡλιακῶν». Καί ὁ οὐράνιος ἀπεσταλμένος, πού τῆς φέρνει τό καταπληκτικό μήνυμα, πώς θά «δανείσει σάρκα τῷ παντεχνήμονι Λόγῳ», τήν προσαγορεύει «Κεχαριτωμένην καί εὐλογημένην ἐν γυναιξί».

Καί ἡ ἲδια πλημμυρισμένη ἀπό τήν παρουσία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος σέ μιά στιγμή ἱερῆς ἒξαρσης προφητεύει: «ἐποίησέ μοι μεγαλεῖα ὁ Δυνατός...ἰδού γάρ ἀπό τοῦ νῦν μακαριοῦσι με πᾶσαι αἱ γενεαί».

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

"Ιδού η μήτηρ σου"... του π. Συμεών Βενετσιάνου

 Το πρόσωπο, το έργο, η ικεσία της Θεοτόκου 


Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, δόκιμος συγγραφέας και με πολυετή δράση στην νεότητα μας παρέδωσε ένα από τα καλύτερα πονήματα για την Υπεραγία Θεοτόκο. Η βιβλιογραφική παραγωγή για την μητέρα του Κυρίου μας είναι πλούσια αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο είναι γραμμένο με σαφήνεια και καλύπτει όλο το εύρος και τη σημασία της Παναγίας μας στην ιστορία και τη ζωή μας.

 Το βιβλίο είναι θεολογικό, ιστορικό, αγιογραφικό, κατηχητικό και κατάλληλο για την διακονία του κηρύγματος. Η έκδοση του βιβλίου είναι καλαίσθητη και πολύ προσεγμένη και συμβάλλει στην ευχάριστη ανάγνωση και για τους λόγους αυτούς αξίζουν συγχαρητήρια σε εκείνους που επιμελήθηκαν το βιβλίο. 

Αξίζουν θερμές ευχές στον συγγραφέα, π. Συμεών Βενετσιάνο, για αυτήν την εμπεριστατωμένη μελέτη και για το αποτέλεσμα της που είναι αυτό το υπέροχο βιβλίο. Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε σε όλη τη διάρκεια του έτους γιατί είναι πάντα επίκαιρο.

Κώστας Ζουρδος