Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Η Ανάσταση του Χριστού και η δική μας Ψυχική Ανάσταση



 Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου

Ο βράχος και ο θεμέλιος της πίστεως μας είναι η Ανάστασης του Κυρίου. Είναι το αδιάσειστον και μεμαρτυρημένο γεγονός που άλλαξε την πανανθρώπινη Ιστορία. Τα παλαιά παρήλθον, «γέγονε τα πάντα καινά». Η Ανάστασης του Χριστού είναι κεφάλαιον των ελπίδων μας, είναι η συντριβή του θανάτου, «θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν» είναι η καθαίρεσις του Άδου «Άδου την καθαίρεσιν», είναι η απαρχή της ζωής. Φως ανέσπερον ακτινοβολείται από τον άδειο Τάφο του Αναστάντος Λυτρωτού, πηγή ζωής αναβλύζει. Το σκοτάδι χάνει την φοβερή μορφή του και ο ήλιος της Αναστάσεως φωτίζει ολόκληρη την οικουμένη. Όλος ο χριστιανικός κόσμος χαίρει και αγάλλεται: «Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου Πάσχα».


Οι αρνητές της πίστεως συντρίβονται πάνω στο γρανιτένιο βράχο της Αναστάσεως του Κυρίου. Τα λόγια τους και τα ιδεολογήματα τους γίνονται πλέον φληναφήματα ανάξια για τον λογικό άνθρωπο. Η ζωή παύει πια να είναι θάνατος και γίνεται διαρκής Ανάσταση. Για τον πιστό Χριστιανό τα «πάντα πεπλήρωται φωτός της Αναστάσεως την πείραν ειληφότα». Η γη γίνεται πλέον προθάλαμος της αιωνίου μακαριότητος. Η χαρά και η ειρήνη αποκαθίστανται στις ανθρώπινες καρδιές. Ο πραγματικά πιστός Ορθόδοξος χριστιανός ζει με την ελπίδα και παίρνει δύναμιν από τον μόνον Δυνατόν, που δεν είναι άλλος από τον Αναστάντα Κύριον. Η μελαγχολία δεν έχει πλέον θέση. Ο Χριστιανός ατενίζων προς τον Αναστημένο Κύριο γίνεται ήρωας στην ψυχή. Ξεπερνά τα προβλήματα της ζωής. Νικά τις δυσκολίες του βίου. Απολαμβάνει ειρήνης και γαλήνης ψυχικής «συγγνώμην γαρ εκ του Τάφου ανέτειλεν», χαίρεται πραγματικά τη ζωή, ζει σωστά τον ανθρώπινο προορισμό του βιώνει τη σωστή ευσέβεια, νιώθει ότι είναι πραγματικό τέκνο του Θεού και προγεύεται τον Παράδεισο από την παρούσαν ζωή.


Η Ανάστασης του Χριστού είναι και η δική μας ψυχική Ανάσταση, είναι το ατράνταχτο γεγονός που αλλάζει ολόκληρη τη ζωή μας. Για μας σταυρώθηκε και για μας αναστήθηκε εκ νεκρών. «Εκ του πληρώματος Αυτού ημείς πάντες ελάβομεν χάριν αντί χάριτος». Δικό μας προσωπικό γεγονός είναι η Ανάσταση του Κυρίου. Ας ανοίξουμε διάπλατα τις καρδιές στο ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Κυρίου. Ας δώσουμε στον Αναστάντα Κύριο ανεπιφύλακτα ολόκληρο τον εαυτό μας και ας βάλουμε Αυτόν ρυθμιστήν και οδηγόν του βίου μας. Ο Αναστάς Κύριος θα μας δώσει δύναμιν, θα μας οπλίσει με θάρρος, θα μας αναδείξει νικητές στο στίβο και τον αγώνα της ζωής. Η εμπιστοσύνη και η υποταγή στον Αναστάντα Λυτρωτή είναι το  μοναδικό φάρμακο της ζωής και το κλειδί της επιτυχίας και της νίκης.


Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Πειραϊκή Εκκλησία τον Απρίλιο του 2004

Επιμέλεια: Κώστας Ζουρδός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου