Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Στον Άγιο Βασίλειο....κάποτε...


Σε μια γιορτή νεολαίας γύρω στις αρχές του 1980. Οι συντελεστές της γιορτής (μερικοί από τους πολλούς), της γεμάτης πλατείας, του παρατεταμένου χειροκροτήματος και του τραγουδιού φωτογραφίζονται για την ιστορία... Της καρδιάς μας. Για την ιστορία λοιπόν, Κώστας Καρδούλιας, Μανώλης Στρογύλλης, Σαράντος Γιαννούτσος, Νίκος Μαυρολέων, Παναγιώτης και Μαρίνα Κορωνιάδη, Μανώλης Βενετσιάνος...

Κώστας Ζουρδός

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας Δανιήλ στην Μητρόπολη Πειραιώς, 27 Αυγούστου 1995…




Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μολδαβίας κ. Δανιήλ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς κατά την διάρκεια της οποίας χοροστάτησε σε λατρευτικές συνάξεις και επισκέφθηκε τομείς της δραστηριότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Συγκεκριμένα, χοροστάτησε και κήρυξε το Θείο Λόγο κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας και λειτούργησε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας κ. Δανιήλ επισκέφθηκε το πνευματικό κέντρο του καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος και το πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τον Ραδιοφωνικό σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία», τον Παιδικό σταθμό-Νηπιαγωγείο της Μητροπόλεως και το πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αναλήψεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μολδαβίας κ. Δανιήλ γνώρισε και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες και το ποιμαντικό έργο της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Κώστας Ζουρδός

Η τελευταία συνέντευξη του Λεωνίδα Κύρκου...

Τον Ιούνιο του 2011 ο Λεωνίδας Κύρκος δίνει την τελευταία του συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή "Πρωταγωνιστές". Μια συνέντευξη λίγων λεπτών γεμάτη νοήματα και αλήθειες που αξίζει κανείς να την ξανακούσει...


Κώστας Ζουρδός

Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες…



Σαν σήμερα στις 28 Αυγούστου του 2011 έφυγε από την ζωή ο μεγάλος πολιτικός Λεωνίδας Κύρκος. Στην τελετή της κηδείας του ο γιος του Μίλτος διάβασε ένα ιδιόχειρο σημείωμα του πατέρα του που ήθελε να διαβαστεί την ημέρα αυτή. Φράσεις γεμάτες νόημα και αλήθεια αρκετά επίκαιρες και σήμερα. Στην μνήμη του Λεωνίδα Κύρκου.

«Φεύγω. Ζήσαμε -η γενιά μου- μια συναρπαστική περιπέτεια, γνώρισα από κοντά τη φτώχεια, τους κατατρεγμούς, τη φρίκη. Αλλά σε διαλείμματα και τη χαρά. Και έβαλα το λιθαράκι μου στον αγώνα για το φως, το δίκαιο και την ανθρωπιά. Ένιωσα συντετριμμένος όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι στην κορυφή του Κρεμλίνου βουτηγμένο στη βία, στο ψέμα και στην ντροπή. Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες. Όπως άλλος ήταν ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιστήκαμε και γι’ αυτόν τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος. Φεύγω, σας χαιρετώ όλους, και εσάς που πορευτήκαμε μαζί και εσάς τους άλλους της κάθε φορά αντίπερα όχθης, και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά, γεια σας».

Κώστας Ζουρδός

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στον Άγιο Φανούριο Δραπετσώνας, 26-27 Αυγούστου 1998…



 Στον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό της Εορτής του Αγίου Φανουρίου στην Δραπετσώνα Πειραιώς χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλίνικου. Από πολύ νωρίς ο υπαίθριος χώρος, που είχε προετοιμαστεί για την ακολουθία του εσπερινού, είχε κατακλυστεί από χιλιάδες λαού, οι οποίοι με ευλάβεια και κατάνυξη παρακολούθησαν την Ακολουθία μαζί με τον Νομάρχη Πειραιώς, τον Δήμαρχο Δραπετσώνας, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, Βουλευτές, Πολιτευτές, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και άλλων αρχών της πόλης. 

Λίγο πριν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών απευθύνει στις χιλιάδες των πιστών με το κήρυγμα του, ο Δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Χρονόπουλος, παρέδωσε στον κ. Χριστόδουλο το χρυσό κλειδί της πόλης καθώς επίσης και ιερό εγκόλπιο. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ένδειξη της αγάπης του και στη συνέχεια μιλώντας προς τους πιστούς εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία τους, τους επαίνεσε για την αφοσίωση τους στην Εκκλησία και τους προέτρεψε να μείνουν κοντά στην Εκκλησία, μένοντας σταθεροί στην Ελληνορθόδοξη παράδοση. Τέλος προσέφερε στον Δήμαρχο της πόλης αναμνηστικό ενθύμιο από την επίσκεψη του στην πόλη της Δραπετσώνας.

Κώστας Ζουρδός

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Ιερατικό Συνέδριο στην Μητρόπολη Πειραιώς…18 Οκτωβρίου 1993.



Με την ευκαιρία της ενάρξεως του νέου ιεραποστολικού έτους πραγματοποιήθηκε Ιερατικό Συνέδριο στο «Πειραϊκό Χωριό», στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία Αττικής. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος κατά την ομιλία του προς τους κληρικούς της Μητροπόλεως ανέλυσε το χωρίο του Αποστόλου Παύλου « Θεού έσμεν συνεργοί». Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την τιμή που κάνει στους κληρικούς ο Θεός να τους καλεί συνεργούς και την μεγάλη ευθύνη που έχουν για την διαποίμανση του Λαού του. Μετά την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και γεύμα αγάπης.

Κώστας Ζουρδός

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Φιλοξενία της Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Οικογενειών Βαλκανίων στην Μητρόπολη Πειραιώς 2-4 Δεκεμβρίου 1994…



Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς φιλοξένησε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Οικογενειών Βαλκανίων και Κύπρου στον Πειραιά.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους τα μέλη του Δ.Σ. πραγματοποίησαν συναντήσεις, παρακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις, επισκέφθηκαν ενορίες της Μητροπόλεως και ενημερώθηκαν γύρω από το ποιμαντικό έργο που επιτελείται από την Μητρόπολη Πειραιώς.

Κώστας Ζουρδός

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς, 15 Αυγούστου 2004...



Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με την συμμετοχή πλήθος πιστών από την ενορία αλλά και από άλλες συνοικίες του Πειραιά. Στις ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ο οποίος κήρυξε και το Θείο Λόγο.



Κώστας Ζουρδός

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Ελλάς, αδιόρθωτη!...



Του Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπου Μπόγρη.

Αν ψάξει κανείς σε όλο τον πλανήτη, δύσκολα θα βρει πιο ταλαιπωρημένο τόπο από την Ελλάδα. Οι Έλληνες, ενώ κατοικούν μια από τις ωραιότερες και πλέον ευνοημένες από τη φύση γωνίες της γης, βλέπουν καθημερινά τον παράδεισο τους να μεταβάλλεται σε κόλαση. Και οι Έλληνες, εύκολοι στην κρίση, τα φορτώνουν πάντα στην κάθε κυβέρνηση και στις ενέργειες της. φταίει και αυτή, αλλά ας μη απαλλάσσουμε τους εαυτούς μας και ας μην αποποιούμεθα τις ευθύνες μας. Η Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια ήταν χώρα του μέτρου. Αλλά πάντοτε οι Έλληνες προσπαθούσαν να υπερβούν αυτό το μέτρο, μην αντέχοντας την αρμονία που οι ίδιοι είχαν αναγάγει και σε φιλοσοφικό σύστημα. Και έτσι, ενώ από τη μια μεριά δημιουργούσαν Παρθενώνες, από την άλλη μάχονταν συστηματικά σε εξοντωτικούς εμφυλίους πολέμους. Από την μία λοιπόν έκτιζαν και από την άλλη γκρέμιζαν.

Συνέδριο στελεχών Μητροπόλεως Πειραιώς… 18-19 Σεπτεμβρίου 1993



Στο « ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΧΩΡΙΟ», τις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία Αττικής, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του φετινού συνεδρίου για την οργάνωση του νεανικού έργου της Μητροπόλεως. Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος μιλώντας στους παρευρισκομένους συνέδρους τόνισε την σπουδαιότητα και την ευθύνη του νεανικού έργου. Και υπογράμμισε ότι καθοριστικός παράγοντας του κατηχητικού έργου είναι η βίωση της πνευματικής ζωής και η αγιότητα του βίου για όλους όσους ασχολούνται με το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας και από όποια θέση και αν διακονούν. Την πρώτη ημέρα κεντρικός εισηγητής του συνεδρίου ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, Παιδοψυχίατρος, ο οποίος μίλησε με θέμα: « Το στέλεχος της Νεότητος σήμερα». Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 230 στελέχη του νεανικού έργου της Μητροπόλεως Πειραιώς.

Κώστας Ζουρδός

Πλατεία Αγίου Βασιλείου….



Η πλατεία του Αγίου Βασιλείου σήμερα δεν είναι έτσι. Αλήθεια ποιος την θυμάται έτσι; Σίγουρα κάποιοι. Όμορφη φωτογραφία και ας δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε πρόσωπα. Η παλιά πύλη του προαυλίου με τα χοντρά τσιμεντένια κολονάκια με το ένα να έχει «υποκλιθεί» προφανώς από την άτσαλη προσπάθεια παρκαρίσματος κάποιοι οδηγού που σίγουρα τώρα θα κλαίει τον προφυλακτήρα. Στο άλλο τσιμεντένιο κολονάκι ο πιτσιρικάς έχει εναποθέσει το κεφάλι του από την κούραση του παιχνιδιού έχοντας μετατρέψει ένα καφάσι σε αυτό σχέδιο πατίνι κατεβαίνοντας με φόρα την Σαχτούρη και ανεβαίνοντας πάλι με το καφάσι παραμάσχαλα και  την μητέρα του να προσπαθεί επιτέλους να του δώσει το κολατσιό. Ένας παππούς προσπαθεί να συνετίσει τον εγγονό του ή να τον πείσει να πάει επιτέλους σπίτι. Ένα κίτρινο αυτοκίνητο σαν καναρίνι που όμως δεν πτοεί το παιχνίδι. Και πάνω στο πλατύσκαλο του Ναού το γνωστό παιχνίδι που το λέγαμε «μικρό αμερικάνικο» με το δάπεδο να γλιστράει χαρίζοντας αξέχαστες τούμπες. Και ποιος δεν έχει ματώσει τα γόνατα του εκεί και δεν έχει νιώσει το σπουδαιότερο πράγμα της ζωής. Το παιχνίδι. Αυτό το παιχνίδι που είχε την ιερότητα της απλότητας....

Κώστας Ζουρδός

Συμπαράσταση της Πειραϊκής Εκκλησίας στους σεισμοπλήκτους της Καλαμάτας…Σεπτέμβριος 1986



Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος συνοδευόμενος από τους: Αρχιμανδρίτες Ιερεμία Φούντα και Γερμανό Αδρακτά και τους Πρεσβυτέρους Γεώργιο Καλαμάρη, Σπυρίδωνα Συρίγο, Νικόλαο Ζορμπά και Δημήτριο Καραλή μετέφεραν την «ευλογία» της Πειραϊκής Εκκλησίας στους σεισμοπαθείς αδελφούς μας στην Καλαμάτα, ένα εκατομμύριο δραχμές και δύο φορτηγά αυτοκίνητα γεμάτα με τρεις χιλιάδες κουτιά γάλατα, 430 κουβέρτες και 75 μεγάλα δέματα ποικίλου άλλου ρουχισμού. Τα είδη όλα τα παρέδωσαν στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος και δια συνεργειών από Ιερείς και ευσεβείς πιστούς που δημιούργησε, θα τα μοιράσει στους αδερφούς μας που δοκιμάζονται. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επισκέπτεται τακτικά τους σεισμόπληκτους και τους συμπαρίσταται καθημερινά. Και ο ίδιος μένει σε σκηνή νιώθοντας και ο ίδιος την ταλαιπωρία του ποιμνίου του.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Βεάκειο..."πλημμυρισμένο"....


Γιορτή Νεολαίας της Μητροπόλεως Πειραιώς. Ο κόσμος έχει πλημμυρίσει το θερινό στάδιο. Μέχρι και στα σκαλιά. Μέρες χαράς, μέρες γιορτής, μέρες αλήθειας.

Κώστας Ζουρδός

Άγιος Βασίλειος....Κατηχητικό...Εκδρομή...


'Ένα κατηχητικό... μια παρέα... μια εκδρομή.... Για να αναγνωρίζουμε τα αγαπημένα πρόσωπα...

Κ.Ζ.

Χριστιανούπολη 1989… Α΄ Κατασκηνωτική Περίοδος…



Με την συμμετοχή 120 κατασκηνωτών μαθητών ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου, και 20 στελεχών πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος που ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουλίου. Το γενικό θέμα της κατασκηνώσεως ήταν τα παιδιά να γίνουν Πρωταθλητές του Πνεύματος ενώ ο κύκλος των καθημερινών ενοριακών συνάξεων ήταν αφιερωμένος σε μορφές της Παλαιάς Διαθήκης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος επισκέφτηκε αρκετές φορές την κατασκήνωση και συνομίλησε με τα παιδιά και τέλεσε την Θεία Λειτουργία κατά την εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Αρχηγό στην Α΄ Κατασκηνωτική Περίοδος ήταν ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, Υπαρχηγοί ο Διάκονος π. Χαρίτωνας Παπάς και ο Δάσκαλος Αντρέας Τριλίβας. Ομαδάρχες στην περίοδο αυτή ήταν οι : Διονύσιος Χαικάλης, Πέτρου Σπύρος, Αρμούτης Γεώργιος, Κολτουκτσόγλου Πρόδρομος, Καρνακατζής Θωμάς, Τσίλης Κωνσταντίνος, Νεκτάριος Βλάχος, Λιβάντης Γεώργιος και βοηθοί οι: Ηλίας Φωλιάς, Κωνσταντίνος Παγώνης, Μανώλης Αρμούτης, Απόστολός Ροδίτης,, Ανδρέας Καρρίβαλης και Κωνσταντίνος Μπριτζάκης. Σημαντική ήταν και η προσφορά των Γεωργίου Καραβασιλειάδη, Δημητρίου Μυλωνά, Άγγελου Κωτσιόπουλου και Μαρίνου Κουριδάκη.

Κώστας Ζουρδός

13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Αδελφότητας Ορθοδόξων Νεολαίων…1989




Με συμμετοχή 120 αντιπροσώπων από 32 χώρες του κόσμου πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του «Τιμίου Σταυρού» της Βοστώνης η 13η  Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Αδελφότητας Ορθοδόξων Νεολαίων « Ο Σύνδεσμος». Η Γενική Συνέλευση το ανώτατο όργανο του «Συνδέσμου» πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια με σκοπό τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του «Συνδέσμου» και την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής. Τις ορθόδοξες ελληνικές κινήσεις, που μετέχουν, εκπροσώπησαν 20 αντιπρόσωποι, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Γεωργακόπουλο, ο οποίος και επανεξελέγη Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στα πλαίσια της συμμετοχής η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει  μεγάλη εκδήλωση της ορθόδοξης νεολαίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής στην πόλη του Πίτσμπουργκ. Τους έλληνες ορθοδόξους δέχθηκε σε ιδιαίτερη συνάντηση ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιάκωβος. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου.

Κώστας Ζουρδός

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Βράβευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς Καλλίνικου...15 Μαρτίου 1993



Ο Εθνικός Πατριωτικός Σύλλογος «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», με πλούσια πατριωτική και εθνική δράση, βράβευσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο για την πολυσχιδή ιεραποστολική και ποιμαντική του δραστηριότητα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του «Πειραϊκού Συνδέσμου» και σε αυτήν παρέστη ο Νομάρχης Πειραιά κ. Π. Γύφτουλας, οι αρχές της πόλεως και πλήθος Πειραιωτών.




Κώστας Ζουρδός

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Θεομητορικός Λειμώνας…



Του Παναγιώτη Φραγκάκου*, θεολόγου 

Διάσπαρτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ελλαδικού χώρου, υπάρχουν Εκκλησίες αφιερωμένες στο πρόσωπο της Θεοτόκου. Ακόμα περισσότερα τα ξωκκλήσια και τα προσκυνητάρια που προβάλουν έξαφνα, προς στον οχούμενο ή τον οδοιπόρο, για να υπενθυμίζουν διαρκώς τον βαθύτατο σύνδεσμο την Μάνας Παναγιάς με την ψυχή του λαού μας.

Η Θεοτόκος, ως σκεύος εκλογής του Θεού, περατώνοντας τον πρωταγωνιστικό Της ρόλο στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας, αναχωρεί ενσάρκως προς τον ποθούμενο Υιό. Αυτόν του γαλούχησε ως Μητέρα. αυτόν ακολούθησε διακριτικά ως προστάτρια και συνοδίτρια στην επίγεια πορεία Του. Αυτής την καρδιά διαπέρασε δίστομος ρομφαία τις ημέρες του Πάθους, για να μεταμορφωθεί σε κήρυκα και απόστολο της Αναστάσεως του. Τέλος, έπειτα από την εν αφανεία και ταπεινώσει επίγεια διαδρομή της, έρχεται να αναπαυθεί στον γνώριμο τόπο της Γεσθημανής και ως Παν-αγία να παραδοθεί ψυχή τε και σώματι στα στοργικά χέρια του Υιού της και Θεού της. Ως  σκήνωμα του Υιού του Θεού και αφού διυλήθηκε μέσα στον πόνο και την οδύνη, βρίσκεται όχι μόνο στο κέντρο της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας μας, αλλά και της εν γένει ζωής κάθε χριστιανού, ως παραμυθία, καταφύγιο και στήριγμα ψυχών θλιβομένων και καταπονουμένων. Ταυτόχρονα γίνεται ποδηγέτης και ασφαλής φρουρός η Θεοτόκος, για την εν πορεία στρατευομένη Εκκλησία. Υπάρχει, ως ασίγητη ικεσία στον Υιό Της, ο οποίος φιλάνθρωπα κάμπτεται από τις ικεσίες Της, όπως ακριβώς και εκείνη δέχτηκε τον Ευαγγελισμό και την πραγμάτωση της σωτηρίας του κόσμου. Έτσι, η Θεοτόκος εισχώρησε στα κατάβαθα της ανθρώπινης ψυχής, ως Μητέρα του σύμπαντος κόσμου ( Νέα Εύα ), τροφός και συντηρήτρια της ανθρωπότητας στην ολότητα της, όπως και κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

Όταν έγινε το σπίτι μας σχολείο…



Ένα εξαιρετικό μικρό διήγημα του Πρωτοπρεσβυτέρου Ιγνάτιου Παπασπηλιόπουλου, του σοφού και σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου της πόλης μας παρουσιάζουμε σήμερα από το βιβλίο του: ΣΚΑΛΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1930-1940, που μας μεταφέρει στον τότε αλησμόνητο Πειραιά. Το βιβλίο είναι εκδόσεων, Η Φωνή των Πειραιωτών.



«Ήταν η πρώτη γειτονιά που καθίσαμε σε νοικιάρικο σπίτι στη συνοικία Καραβά, νοικιάζοντας το δικό μας που είχε αγοράσει ο πατέρας στην αραιοκατοικημένη Πειραϊκή που την έζωνε η θάλασσα. Και έγινε η μετοίκηση αυτή, γιατί ο ιερέας πατέρας μας διορίσθηκε προσωρινά ως εφημέριος του μικρού ναού της Ευαγγελιστρίας Καραβά. Το ενοίκιο που πληρώναμε στο νοικιάρικο ήταν σημαντικά μικρότερο από εκείνο που εισπράτταμε από το ενοικιασμένο ως ιδιωτικό σχολείο δικό μας. Μισθοί κρατικοί τότε για τους ιερείς δεν υπήρχαν. Οι ναοί που υπηρετούσαν τους έδιδαν ένα μικρό μισθό, που τον συμπλήρωνε η αγάπη των ενοριτών τους, όχι πάντοτε ευπορούντων, αλλά πάντα αγόγγυστα. Άλλα ήθη και τρόποι τότε. Το πρώτο ιδιόκτητο σπίτι μας πριν καλά το γνωρίσουμε και το ζήσουμε, νοικιάστηκε από το ζεύγος Αποστόλου Πλαφουτζή και Γιούλας Μιχαλοπούλου, ανιψιών του πατέρα μας, ως σχολείο με τη φίρμα «ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΓΙΟΥΛΑΣ ΠΛΑΦΟΥΤΖΗ-ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ- Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ» λόγω της άμεσης γειτνιάσεως του με τον παλαιοημερολογίτικο ναό της Αγίας Μαρίνας. Ήταν η πρώτη μορφή του μέχρι πρότινος λειτουργούντος ιδιωτικού, λήρους σχολείου. Κατωτέρας και Μέσης εκπαιδεύσεως με τη σύγχρονη πλέον κοσμική φίρμα ως «ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ», που και αυτό τελικά έκλεισε με τα νέα μέτρα προς «εξυγίανση» της σχολικής παιδείας που έφαγαν και το  «ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΕΙΟΝ». Το σπίτι που νοικιάσαμε στον Κάτω Καραβά, παλιό και μικρότερο, αλλά γραφικό άρεσε σε εμάς τα παιδιά, γιατί είχε μιαν αυλή μαντρωμένη, τεράστια, για δύο και τρία σπίτια, που μας χάριζε την δυνατότητα για τα πιο τρελά παιχνίδια. Μέχρι «Ολυμπιακούς αγώνες» κάναμε: δρόμο, άλμα, δισκοβολία, ακόντιο, και σφαιροβολία. Και στεφανώναμε τον νικητή με πρασινάδες, που ήταν βέβαια πάντα Έλληνας! Και υψώναμε σε ένα παλιό σκουπόξυλο μια χάρτινη, ελληνική σημαία, λέγοντας τον εθνικό μας ύμνο…Η περιοχή μας ήταν αραιοκατοικημένη κοντά στην αρχή της οδού Εφέσου και προς το τέλος της κατέληγε με δυσδιάκριτα όρια στην βάση του λόφου του Βώκου στον Καραβά. Σε κάποιες άνετες αποστάσεις, ωραία σπίτια υπερυψωμένα σε πρόχειρα πεζοδρόμια για να μην μπαίνουν στις αυλές τους τα βροχόνερα στις μεγάλες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ωραία σπίτια, πέτρινα, μικρά και ευρύχωρα, αλλά χτισμένα γερά και καλαίσθητα. Τα ενοίκια για όσους δεν ιδιοκατοικούσαν, ήταν, λόγω συνοικίας χαμηλά. Οι γείτονες μας «καλοί καγαθοί», όπως τα χρόνια εκείνα, χωρίς προστριβές και μάγγανα. Άσβηστη στη μνήμη μου η φυσιογνωμία τους, αποτυπωμένη φωτογραφικά και αυτόματα εμφανιζόμενη, καθώς συνεχίζω την αφήγηση μου. Θυμούμαι δίπλα μας την πληθωρική κυρία Ιωάννα Τσολάνη και τον αυτοκινητιστή σύζυγο της, τις οικογένειες Κορωναίου, Χρυσοχόου, Μαδιανού, την κυρά Όλγα, τον κύριο Φασούλη, αλλά από όλους πιο πολύ τον φιλάνθη Κερκυραίο κύριο Βαλίρη, που είχε μεταβάλλει το μεγάλο οικόπεδο του σε Παράδεισο παλαιοδιαθηκικό. Και τι δεν έβρισκες μέσα σε αυτό, αυτοφυή και καλλιεργούμενα, εδώδιμα και αποικιακά. Μια λιθόχτιστη ξερολιθιά τον χώριζε, αν θυμάμαι καλά από το δικό μας μεγαλοοικόπεδο. Τα λιθάρια της, με τέχνη συναρμολογημένα, είχαν πάψει πια να φαίνονται, γιατί τα είχαν καλύψει τα αναρριχώμενα, αυτοφυή και καλλιεργούμενα. Αυτοστολιζόταν με τα ανοιχτά γαλάζια και μπλε χωνάκια, με πασχαλιές, στον καιρό τους,, και με ευωδιαστά λευκά και κίτρινα αγιοκλήματα. Δεν ήταν ανάγκη να καλλιεργούμε εμείς λουλούδια. Το έργο είχε αναλάβει η φύση. Ωστόσο είχαμε σε κάτι  μεγάλες γλάστρες διάφορα ευγενή φυτά: μπουγαρινιές, γαρδένιες, αράχνες, αλμπαρόρριζες και άλλα.

Χριστιανούπολη 1986...

 
Έτσι για την θύμηση από τα αλησμόνητα μας καλοκαίρια...εκείνα τα πρώτα...

Φωτογραφία από το περιοδικό Πειραϊκά Νειάτα, Απρίλιος-Μάιος του 1986...
 
 
Κώστας Ζουρδός

Χριστιανούπολη 1988...

 
Έτσι για την θύμηση από τα αλησμόνητα μας καλοκαίρια...

Φωτογραφία από το περιοδικό Πειραϊκά Νειάτα, Σεπτέμβριος του 1988





Κώστας Ζουρδός

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Εκδρομή της Μητροπόλεως Πειραιώς σε Ιταλία-Γαλλία και Ελβετία, 14-23 Ιουλίου 2004...



Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Μητρόπολη Πειραιώς η δεκαήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα ορθόδοξα μοναστήρια της Γαλλίας, καθώς επίσης και στα αξιοθέατα της Ιταλίας και της Ελβετίας. Στην Γαλλία επισκέφτηκαν οι προσκυνητές με μεγάλη συγκίνηση τα δύο ορθόδοξα μοναστήρια, μετόχια της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και Αγίας Σκέπης του Αγίου Όρους. Σημαντική ήταν και η γνωριμία με τον ιδρυτή των μοναστηριών και πνευματικό γέροντα Πλακίδα Desseile, ο οποίος αποτελεί ένα πνευματικό κεφάλαιο για την ορθόδοξη Εκκλησία και στο υπαίθριο αρχονταρίκι  της Μονής Αγίας Σκέπης αποκάλυψε στους προσκυνητές τον τρόπο που ασπάστηκε την ορθόδοξη πίστη και παράδοση καθώς πρώτα ήταν μοναχός της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.



Κώστας Ζουρδός

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

1200 Νέοι και Νέες στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς….Καλοκαίρι 1993


Λειτούργησαν και φέτος με επιτυχία για 14η συνεχή χρονιά οι κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Πειραιώς για αγόρια και κορίτσια ηλικίας των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Πραγματοποιήθηκαν 4 κατασκηνωτικές περίοδοι για αγόρια, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής «ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ» στο Καπανδρίτη, και 5 κατασκηνωτικές περίοδοι για κορίτσια, στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στην Παιανία. Οι αρχηγοί των κατασκηνωτικών περιόδων των αγοριών ήταν οι: Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός για την α΄ περίοδο Δημοτικού, Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης για τις β΄ περίοδο Γυμνασίου και δ΄ περίοδο Δημοτικού και ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος για την γ΄ περίοδο Λυκείου.