Α-Φ Καβαλιεράτου
Το ζωντανό φυτώριο στελεχών για το Θέατρο Τέχνης αλλά και το σύνολο
του ελληνικού θεάτρου συνεχίζει την λειτουργία του στα χνάρια του
Κάρολου Κουν.
H Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης μετρά φέτος 76
χρόνια ζωής, 76 χρόνια αδιάκοπης συνεχούς λειτουργίας. Μια σχολή που
ιδρύθηκε το 1941, από τον Κάρολο Κουν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα
φυτώριο ηθοποιών και ο στόχος του Κουν επιτεύχθηκε: Το φυτώριο υπήρξε
και σε πείσμα των καιρών εξακολουθεί να λειτουργεί και να τροφοδοτεί με
στελέχη όχι μόνο το Θέατρο Τέχνης αλλά το σύνολο του ελληνικού θεάτρου. Πάνω σε αυτήν τη σχολή στήριξε ο Κουν την δουλειά του στο Θέατρο Τέχνης
από την αρχή κιόλας της λειτουργίας του το 1942. Η σχολή, όπως
διαβάζουμε στο site του Θεάτρου Τέχνης, «δεν διέκοψε τη λειτουργία της
ούτε κατά το διάστημα 1950-1954, όταν σταμάτησε η λειτουργία του Θεάτρου
Τέχνης και ο Κάρολος Κουν συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο».Η πρώτη παράσταση στο Υπόγειο, τον Μάιο του 1954, με τη «Μικρή μας Πόλη», παρουσιάστηκε ως «επίδειξη» των μαθητών της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης των ετών 1950-1954.
Η πρώτη επίσημη νομική μορφή της καταγράφεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 18ης Μαρτίου 1944, με την υπ’ αριθ. 9663 της 10-3-44 πράξη, του «επί των Θρησκευμάτων κλπ Υπουργού».Με τη σημερινή της μορφή, ως «Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Τέχνης», δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, της 26ης Οκτωβρίου 1984, αριθμός φύλλου 762, με την απόφαση αριθ. 17929/993 της Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών (Μελίνας Μερκούρη).
Η Σχολή λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, με βάση τον Νόμο υπ. αριθ. 1158, ΦΕΚ 127 της 13ης Μαΐου 1981 και τον Κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης (Τμήμα Υποκριτικής), του Π.Δ. υπ. αριθ. 370, της 13ης Σεπτεμβρίου του 1983.
Οι σπουδαστές επιλέγονται με εισαγωγικές εξετάσεις από επιτροπή καθηγητών της σχολής, αφού έχουν περάσει τις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ως υποψήφιοι δραματικών σχολών. Η φοίτηση διαρκεί τρία έτη, κατά τα οποία οι σπουδαστές διδάσκονται: Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμό, Αγωγή Προφορικού Λόγου, Κίνηση και Χορό, Μουσική και Τραγούδι, Δραματολογία, Ιστορία του Θεάτρου, Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία και διασκευή προσώπου (μακιγιάζ).
Οι σπουδαστές κατά την αποφοίτησή τους δίνουν εξετάσεις σε επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιολόγησή τους και την απόκτηση κρατικού διπλώματος ή πτυχίου.
Φέτος οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από τη Δευτέρα 4η Σεπτεμβρίου μέχρι την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Οι υποψήφιοι εξετάζονται στην α’ φάση των εξετάσεων σε ένα θεατρικό μονόλογο, ένα ποίημα και ένα τραγούδι, όλα δικής τους επιλογής. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους. Η φοίτηση στη Σχολή είναι καθημερινή & υποχρεωτική (ώρες διδασκαλίας 2μμ-8μμ).
Το επίσημο πρόγραμμα, των 32 ωρών εβδομαδιαία, συμπληρώνεται με πρόσθετα σεμινάρια και κύκλους μαθημάτων για την αρτιότερη εκπαίδευση των σπουδαστών.
Διευθυντής της Σχολής είναι ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Κωστής Καπελώνης και Διευθύντρια Σπουδών η ηθοποιός Κάτια Γέρου. Στο ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 διδάσκουν οι: Κωστής Καπελώνης, Κάτια Γέρου, Μαριάννα Κάλμπαρη, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μυρτώ Αλικάκη, Φώτης Μακρής, Κίμων Φιορέτος, Περικλής Μουστάκης, Αντέλα Μέρμηγκα, Μαρίζα Τσίγκα, Χρυσηίς Λιατζιβίρη, Ελένη Τριανταφυλλοπούλου Γιάννης Λιγνάδης, Κατερίνα Σωτηρίου, Τώνης Λυκουρέσης, Μαρίνα Χρονοπούλου, Θοδωρής Οικονόμου.
Μαθητές της Σχολής, κατά παράδοση, συμμετέχουν σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και έχουν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική άσκηση στην υποστήριξη των παραστάσεων, καθώς και στη λειτουργία του Θεάτρου, στις σκηνές του Υπογείου και της Φρυνίχου. Παράλληλα, οι μαθητές συμμετέχουν και σε άλλες δράσεις, που συνδιοργανώνει η Σχολή με άλλους πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη 2015-2017:
- Παρουσίασαν ένα αφιέρωμα στο έργο του Φώτη Κόντογλου, με τίτλο «Ταξίδι με Άνθη Μυστικά», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
- Συμμετείχαν στο αφιέρωμα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, με την παράσταση ««Για πάντα και ... μία νύχτα», ερμηνεύοντας σονέτα κι αποσπάσματα από τα έργα του Σαίξπηρ.
- Σε μια συνεργασία με τη Φωνή της Ελλάδας και την Ελληνική Ραδιοφωνία, παρουσίασαν την περίοδο 2015-2016 ραδιοφωνικά παραμύθια που έγραψαν, σκηνοθέτησαν και έπαιξαν οι μαθητές της Σχολής. Μάλιστα για την αφιλοκερδή τους προσφορά βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών ως παράδειγμα ευαισθησίας, αλληλεγγύης και αγάπης για τα Ελληνόπουλα της ξενιτιάς. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί και τη νέα εκπαιδευτική χρονιά.
- Παρουσίασαν μια παράσταση με παραδοσιακά παραμύθια στις εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων και στο Christmas Factory.
Η σχολή στεγάζεται σε ένα τριώροφο κτήριο στη οδό Ιπποκράτους, αρ. 70
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου