της Αργυρώς Μποζώνη
Τα 25 σχολεία του προγράμματος
«Ανοιχτά σχολεία» είχαν 14.000 επωφελούμενους και μετέτρεψαν τα σχολεία
σε ζωντανά κύτταρα κάθε γειτονιάς
Για 25 γειτονιές και σχολεία τα πράγματα άλλαξαν από το φθινόπωρο του 2016, όταν μετά από μια χρονιά πιλοτικής λειτουργίας εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία» από το Δήμο της Αθήνας, με χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Σημαίνει σχολεία ανοιχτά όλη την ημέρα μέχρι τις 10 το βράδυ και δράσεις για παιδιά και μεγάλους από τις 4.30 το απόγευμα.
Οι δράσεις ποικίλουν και αφορούν όλες τις ηλικίες από 4 έως 75 ετών. Στο σχολείο των Πετραλώνων, οι γείτονες σταθερά ανανέωναν το ραντεβού τους όλο το χειμώνα για να μάθουν κηπουρική, χορό, ζαχαροπλαστική ή μαγειρική, ενώ πολλοί από αυτούς πήραν μέρος σε προγράμματα βιώσιμης κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Στο 8ο γυμνάσιο στα Πατήσια, μεγάλοι και μικροί έμαθαν να κάνουν ντοκιμαντέρ, στο 1ο της Πλάκας έκαναν μαθήματα μητρότητας, στον Κολωνό μαθήματα ρομποτικής, ανάμεσα σε άλλα. Όλα αυτά παράλληλα με τα παιδικά εργαστήρια και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ενώ δεν έλειψαν οι μεικτές δράσεις γονιών και παιδιών.
Σε συνεργασία με φορείς και ιδιώτες, τα ανοιχτά σχολεία ενθάρρυναν την έννοια της κοινότητας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης αλλά και της προσωπικής ανάπτυξης, καθώς είναι δωρεάν και ανοιχτά σε όλες τις τάξεις, τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες και λειτουργούν σε όλε τις περιοχές της Αθήνας, από το Ψυχικό μέχρι τον Κολωνό και από την Κυψέλη μέχρι το Παγκράτι και την πλατεία Βάθη.
Το σύνολο των κατοίκων του λεκανοπεδίου που επωφελήθηκαν από αυτές τις δράσεις είναι 14.000 ενήλικες και παιδιά.
Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί μεγαλύτερο από τον Οκτώβριο, ενώ το καλοκαίρι λειτουργούν 12 σχολεία, ανοιχτά ως camps, μια λύση σωτήρια για γονείς που θέλουν να απασχολούνται δημιουργικά τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι δράσεις είναι εντελώς δωρεάν.
Ξεκινήσαμε για το 9ο ειδικό σχολείο στο Γουδή, που απασχολεί καθημερινά τους θερινούς μήνες 80 παιδιά με αναπηρίες. Μαζί με την υπεύθυνη και πρόεδρο του ΚΟΙΝΣΕΠ Κική Γρηγοριάδη και τον γενικό Γραμματέα της εταιρείας αυτιστικών ατόμων Θωμά Καπέλο ξεναγηθήκαμε σε κάθε αίθουσα του σχολείου που μας υποδέχεται με σχέδια του Μιρό στο προαύλιο, φτιαγμένα από τα παιδιά. Η Κική Γρηγοριάδη μας τονίζει πως η λειτουργία του camp βρίσκει καθημερινά πολλούς χορηγούς, ιδιώτες που φροντίζουν για τη σίτιση, τα λεωφορεία μετακίνησης, ακόμα και τα αναψυκτικά των παιδιών, τους σπόρους που φυτεύουν στο φυτώριο που έχουν φτιάξει, υλικά ζωγραφικής, όπως τα νερά Βίκος, ο Ελληνικός Χρυσός, τα παγωτά κρι-κρι, η ΙΟΝ, η Γιώτης, τα ντόνατς Νανού, το Παραδοσιακό που εξασφαλίζει τα σνακς. « Κάθε παιδί», μας εξηγεί, «θέλει τον δικό του άνθρωπο», έχουμε 80 παιδιά τώρα το καλοκαίρι και περισσότερους από 100 εθελοντές. Μέλημά μας είναι η συμπερίληψη των παιδιών στην κοινωνία, κάτι που έχουμε και εμείς ανάγκη και οι γονείς των παιδιών. Τα camps είναι μια διέξοδος που βοηθά τα παιδιά, τα μαθαίνει να είναι χρήσιμα και δραστήρια. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα και με άλλα προγράμματα λογοθεραπείας, ώστε να υπάρχει κάθε μέρα βελτίωση των παιδιών».
«Δεν υπάρχουν δομές και αυτό το πρόγραμμα είναι μια υπέρβαση», παρατηρεί ο κ. Καπέλος, «πραγματικά οι γονείς δεν ήξεραν τι να κάνουν με αυτά τα παιδιά». Στις κλιματιζόμενες αίθουσες του σχολείου τα παιδιά μαθαίνουν λάτιν χορούς, τραγούδι και μουσικά όργανα, κηπουρική και ζωγραφική, ενώ στο κλειστό γυμναστήριο, όλοι είναι απασχολημένοι με παιχνίδια και ασκήσεις γυμναστικής.
Φορτωμένοι σχέδια και γλαστράκια με μικρές κολοκυθιές αποχαιρετάμε την κοινότητα του 9ου ειδικού σχολείου και βάζουμε πλώρη για την Κυψέλη. Ψηλά, στην Φωκίωνος Νέγρη, στο 26ο Δημοτικό σχολείο, τα παιδιά της γειτονιάς μοιάζουν πολύ απασχολημένα με το πρώτο τους αληθινό γύρισμα με κάμερα, τρίποδο και κλακέτες. Εδώ και δυο εβδομάδες παίρνουν μαθήματα κινηματογράφου, μαθαίνουν το κοντινό και το μακρινό πλάνο και σχεδιάζουν την ιστορία που θέλουν να φιλμάρουν. Η σκηνοθέτης Μαρία Λεωνίδα που τους καθοδηγεί ασχολείται από το 2003 με την κινηματογραφική εκπαίδευση μας εξηγεί ότι τα 16 παιδιά που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα προέρχονται και από άλλα γειτονικά σχολεία και από άλλες περιοχές.
Τα προγράμματα του Ανοιχτού σχολείου γέμισαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες και η επιτυχία του προγράμματος τεστάρεται στα παιδιά που κάθε μέρα ανανεώνουν το ραντεβού τους με μια νέα δημιουργική απασχόληση. Μετά από τα μαθήματα κινηματογράφου, αρχίζουν τα μαθήματα ζωγραφικής και τα αθλήματα. Οι ηλικίες είναι από 6-12 δηλαδή όλα τα παιδιά του δημοτικού, χωρίς διάκριση, παίρνουν μέρος στην βιωματική αυτή καλοκαιρινή απασχόληση.
Η αντιδήμαρχος Αθηναίων Μαρία Ηλιοπούλου, μας είπε για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία»:
«Είναι ένα πρόγραμμα που πήγε εξαιρετικά, το αγκάλιασαν οι γειτονιές, είναι σημαντικό ότι υπήρξαν δράσεις για όλες τις ηλικίες και αυτό ήταν σημαντικό για παράδειγμα για μαμάδες που ήθελαν να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους. Μπορούσαν να είναι όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Το πρόγραμμα είχε επιτυχία γιατί απαντούσε σε μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων και αναγκών και βεβαίως είχαν πρόσβαση και άνθρωποι που οικονομικά είναι ασθενέστεροι. Δεν υπάρχουν κριτήρια, οποιοσδήποτε θέλει παίρνει μέρος στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνεχίσει και λειτουργεί τα 25 σχολεία και να μεγαλώσουμε τον αριθμό. Παράλληλα έδωσε και ένα έναυσμα και παρακινήθηκαν και άλλα σχολεία που δεν είναι στο πρόγραμμα, μέσω των συλλόγων γονέων να ξεκινήσουν δράσεις και δραστηριότητες. Σκοπός του Δήμου είναι κάθε γειτονιά να έχει ένα ανοιχτό σχολείο».
Μπορείτε να πάρετε μέρος στα προγράμματα «Ανοιχτά Σχολεία» ως δημότες ή εθελοντές αναζητώντας πληροφορίες στον ιστότοπο https://www.athensopenschools.gr
Πηγή: www.thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου