Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

H ώρα του Άκη

Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com

Τάσσος Τέλλογλου
 
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα περάσει σήμερα την πόρτα του δικαστηρίου για την τελευταία, ίσως, μεγάλη δημόσια παράσταση. Δίπλα του, στις θέσεις των κατηγορουμένων, θα κάθονται οι σύζυγοί του (πρώην και νυν), ο ξάδελφος του και το χειρότερο, προφανώς για εκείνον, η κόρη του. Επίσης, η λογίστριά του και αρκετοί επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης ενός εκδοτικού οίκου, του “Ιανού”.
Είναι μία οικογενειακή υπόθεση αυτή η γιγάντια υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, όπως την περιγράφει το 1.000 σελίδων κατηγορητήριο; Χωρίς αμφιβολία. Η οικογένεια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επωφελήθηκε από τα περισσότερα από τα 23 ακίνητα που αγοράστηκαν από ανθρώπους ή σχήματα συμφερόντων του πρώην υπουργού.

Είναι ακίνητα κατά κανόνα ακριβά, στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που φέρεται ότι αγοράσθηκαν από το 1999 ως το 2006-2007. Το κατηγορητήριο που θα διαβασθεί από σήμερα στο δικαστήριο θεωρεί ότι υπάρχει το έγκλημα της νομιμοποίησης κεφαλαίων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ έχει παραγραφεί το βασικό έγκλημα της δωροδοκίας που οι κατήγοροι στοιχειοθετημένα συνδέουν με την υπογραφή των συμβάσεων για την πώληση των γερμανικών υποβρυχίων, αλλά και την προμήθεια των ρώσικων αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1.
To κατηγορητήριο σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι σε σχέση με τις δύο αυτές συμβάσεις διακινήθηκαν 160 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, από λογαριασμούς και επιταγές προκύπτουν 2,9 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για τα υποβρύχια και περί τα 35 εκατ. ευρώ για τα ρώσικα συστήματα. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ουδέποτε παραδέχθηκε ότι εισέπραξε “μίζες”, θεωρώντας την παραπομπή του στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων συνωμοσία της εκτελεστικής εξουσίας (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) με την ηγεσία της δικαιοσύνης. Αλλά η έρευνα της δικαιοσύνης και των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και οι δικαστικές συνδρομές που απέδωσαν δεκάδες λογαριασμούς στην Κύπρο, την Ελβετία και τη Γερμανία, απαιτούν κάτι παραπάνω από τις γενικόλογες αυτές πολιτικολογίες για να αποδυναμωθεί η τεράστια δουλειά που έχουν κάνει οι εισαγγελείς.
Ένας συνήγορος κεντρικού προσώπου ανάμεσα στους κατηγορούμενους είπε την περασμένη εβδομάδα στον γράφοντα ότι “οι σχέσεις ανάμεσα στους κατηγορούμενους και το τι θα πει ο ένας για τον άλλο είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της δίκης”. Τα “τεχνικά” πρόσωπα (Ζήγρας-ο ξάδελφος που έστηνε τις υπεράκτιες εταιρείες, Λαμπροπούλου-η λογίστρια) έχουν ήδη “περάσει” με το μέρος του κατηγορητηρίου για να ελαφρύνουν τη θέση τους. Η δική τους μαρτυρία θα είναι καταλυτική και πιθανόν η μόνη σε μία δίκη που θα στηριχθεί βασικά σε έγγραφα και εξτρέ λογαριασμών. Ο δικαιούχος μιας υπεράκτιας εταιρείας, στην οποία πλήρωσε ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας των υποβρυχίων για λογαριασμό του Ζήγρα (δηλαδή, του Τσοχατζόπουλου - λέει το κατηγορητήριο), έχει επίσης εμφανισθεί αυτοβούλως στην εισαγγελία και έχει καταθέσει όσα γνώριζε. 
Η έδρα του δικαστηρίου έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίρνει και αποφάσεις ενάντια στο “κλίμα των ημερών”. Την προηγούμενη φορά, με το ίδιο πάνω-κάτω Σύνταγμα, ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας μιας κυβέρνησης, ο Μένιος Κουτσόγιωργας, είχε δικασθεί από ειδικό δικαστήριο. Αυτή τη φορά, χάρη στην ερμηνεία του διαρκούς εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων που δεν είναι “υπουργικό έγκλημα”, ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα δικασθεί από ένα κανονικό εφετείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου