Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Επικίνδυνες λύσεις.




Ό,τι δεν διανοήθηκε η αριστερά, με την ακίνητη περιουσία, το κάνει η δεξιά της τρόικας. Οι εξοντωτικοί φόροι στα ακίνητα αναγκάζουν τον πληθυσμό να προσπαθεί να ξεφορτωθεί την ακίνητη περιουσία του όσο όσο, διότι δεν συμφέρει πια η τοποθέτηση των χρημάτων του σε τούβλα, πέτρες και μπετά. Σπίτια θα πουληθούν πολύ πιο κάτω και από το κόστος κατασκευής τους. Ποιος λογικός άνθρωπος θα επενδύσει σε ακίνητο όταν ο φόρος κατοχής του θα κυμαίνεται, τον χρόνο, από 0,05% μέχρι το παράλογο 2% - επί της αντικειμενικής αξίας- όπως φημολογείται, για ακίνητα άνω των 2.000.000 ευρώ; Υπενθυμίζω πως όταν μπήκε ο φόρος 3% στις off shore εταιρείες που κατείχαν ακίνητα, οι ιδιοκτήτες μεταβίβασαν άρον άρον τα ακίνητά τους σε εγχώριες εταιρείες είτε σε φυσικά πρόσωπα γιατί δεν έβγαινε ο λογαριασμός.

Μια μονοκατοικία σε ακριβή περιοχή που έχει αντικειμενική αξία 3.000. 000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης της δούλεψε σκληρά φτύνοντας αίμα για να την αποκτήσει, δεν μιλώ για τα λαμόγια, την νοικιάζει τώρα, αν είναι τυχερός, 3.500 ευρώ τον μήνα. Φορολογείται, με τον νέο νόμο, με 33% οπότε εισπράττει καθαρά το 67% του ενοικίου: δηλαδή 2.345 ευρώ τον μήνα. Ο καινούργιος φόρος για την ακίνητη περιουσία που σχεδιάζουν οι ειδήμονες του Στουρνάρα, να επιβάλουν σε ακίνητα άνω των 3.000.000 θα είναι περίπου 2% επί της αντικειμενικής τους αξίας. Άρα ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα αναγκασθεί να πληρώνει στο κράτος 60.000 ευρώ τον χρόνο! Εισπράττει από το ενοίκιο, τον χρόνο, καθαρά, 28.140 και καλείται να πληρώσει 60.000! Να βάλει από την τσέπη του επί πλέον 31.860! Ποιος τρελός επενδυτής θα τοποθετήσει λεφτά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα όταν γνωρίζει ότι σε μερικές δεκαετίες θα ξανάπληρώσει, σε φόρους, την αξία ολόκληρου του ακινήτου του, δίχως να έχει προσθέσει στην τσέπη ούτε ένα ευρώ ενοίκιο;
Ποιος ξένος υπήκοος θα τολμήσει να αγοράσει το Ελληνικό, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, μεγάλες εκτάσεις γης, και άλλα ακριβά ακίνητα, με τους ίδιους όρους;

Εκτός κι αν η κυβέρνηση τον φόρο του 2% επί της αντικειμενικής αξίας σε ακίνητα άνω των 2.000.000 ευρώ τον επιβάλει μονάχα για μας, τους ντόπιους -τα κορόιδα- κι όχι για τους ξένους επενδυτές και τις επιχειρήσεις τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα πουληθούν με ευκολία, εκτός από τα «φιλέτα» της ελληνικής επικράτειας, και ακίνητα που ανήκουν στη μεσαία τάξη. Χιλιάδες Έλληνες πολίτες, από ιδιοκτήτες, θα γίνουν ενοικιαστές. Από εργοδότες σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα καταλήξουν υπηρετικό προσωπικό.
Κύριοι Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλο, η κοινωνική έκρηξη είναι ήδη εδώ. Συμπολίτες σας ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Με αυτές τις πολιτικές, οι νοικοκυραίοι που πάλεψαν για χρόνια και κατάφεραν να αποκτήσουν το πολυπόθητο «δικό τους κεραμίδι » θα αναγκαστούν να το ξεπουλήσουν όσο όσο. Η ιδιοκτησία θα ποινικοποιηθεί με τους παράλογους φόρους που ετοιμάζετε. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι μη έχοντες ούτε ένα ιδιόκτητο ακίνητο, οπότε και θα αδιαφορήσουν ακόμη και μπροστά στην απειλή μιας άτακτης χρεοκοπίας αφού δεν θα έχουν τίποτε να χάσουν. Είναι στο χέρι σας να βάλετε φρένο στις επικίνδυνες λύσεις του κύριου Στουρνάρα και των επιτελών του.

Τάσος Μελετόπουλος
Τάσος Μελετόπουλος
Πηγή: Πρωταγωνιστές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου