
«Περισσότερο από το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ η ανεργία ανάμεσα στους νέους έχει φτάσει στο 59,3%.
Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης όπου απουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης ως δίχτυ ασφαλείας και τελευταίο καταφύγιο των πολιτών. Το πρόγραμμα λιτότητας εφαρμόζεται σε ένα προνοιακό σύστημα το οποίο δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το σοκ της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και των αυξήσεων στους φόρους», ανάφερε ο κ. Λουμίνα, ο οποίος πρόσθεσε πως το δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται όλο και πιο δυσπρόσιτο στις φτωχές και περιθωριοποιημένες ομάδες, που φτάνουν το ένα τρίτο του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, ο ειδικός του ΟΗΕ υποστήριξε πως οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή και με σεβασμό στους πολίτες, κυρίως όσον αφορά δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν νερό κι ενέργεια και στις οποίες μπορεί να υπάρξει αύξηση των τιμολογίων τους στην περίπτωση που περάσουν σε χέρια ιδιωτών.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Λουμίνα εξέφρασε την ανησυχία του για τη σημαντική αύξηση στις επιθέσεις στους ξένους από ακραίες οργανώσεις. «Η οικονομική κρίση μεγέθυνε ένα πρόβλημα που υπήρχε για αρκετά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικώς. Ο ειδικός του ΟΗΕ παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να υιοθετήσουν μια φιλική προς τα ανθρώπινα δικαιώματα πολιτική ως προς την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, υπογραμμίζοντας πως αν δεν τηρούνται αυτά δε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Τα ευρήματα της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα μας θα παρουσιαστούν σε αναλυτική αναφορά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Μάρτιο του 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου