Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Economist: Καρχαρίες γύρω από τη βυθιζόμενη Κύπρο


«Η διάσωση της Κύπρου έμοιαζε δύσκολη. Αλλά δεν ήταν ανάγκη να γίνει έτσι» γράφει το περιοδικό Economist, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την κρίση στην Κύπρο.
«Πάνω που νόμιζες πως ήταν ασφαλής» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου του περιοδικού, ενώ το εξώφυλλο αποτυπώνει πλήρως αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες.

Η Κύπρος βυθίζεται και γύρω της κάνουν... παρέλαση καρχαρίες. Το περιοδικό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη.

«Το χειρότερο θα ήταν να αφεθεί η Κύπρος να φύγει από την ευρωζώνη. Θα ήταν καταστροφικό για το νησί. Και η Ευρωζώνη θα κάνει λάθος αν πιστέψει ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή, η έξοδος θα γίνει με ασφάλεια. Η αξιοπιστία του κοινού νομίσματος έγκειται στην ιδέα ότι είναι μη αντιστρέψιμο».

Το περιοδικό ρίχνει το φταίξιμο για τη σημερινή κατάσταση σε όλους και στην Κύπρο και στους δανειστές. «Η Κύπρος είναι ένοχη για πολλά. Καλωσόρισε τους Ρώσους, οι τράπεζές της είχαν καταθέσεις που ήταν το 800% του ΑΕΠ το 2011. Οι τράπεζές της είχαν πρόβλημα πριν ακόμη την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων. Όσο για τους δανειστές, η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτεραιότητα να εμφανιστεί αυστηρή ενόψει των γερμανικών εκλογών και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που η δουλειά της είναι να προστατεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, έγινε μέρος του συστήματος που κατέληξε να τη θέσει σε κίνδυνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου