Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Πάπας: Κλείνω στην αγκαλιά μου γυμνούς, φτωχούς, φυλακισμένους

Λιτή η τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, τα Ευαγγέλια διαβάστηκαν μόνο στα ελληνικά.
Ήταν μια απόφαση του ίδιου του Ποντίφηκα, που ερμηνεύτηκε ως πράξη ευγένειας και αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία.

Ο Πάπας πέρασε με το ειδικό όχημα μέσα από το πλήθος και όταν οι πιστοί τον φώναξαν κοντά τους, εκείνος δε δίστασε να πάει, προκαλώντας... συναγερμό στους άνδρες της ασφάλειάς του.

Ο κοσμήτορας του κολλεγίου των καρδιναλίων, Άντζελο Σόντατο του πέρασε στο χέρι το δαχτυλίδι του ψαρά, το δαχτυλίδι που συνδέει τον Απόστολο Πέτρο με τον εκάστοτε Πάπα. Με απόφαση του Φραγκίσκου, το δαχτυλίδι είναι επιχρυσωμένο ασήμι και έχει πάνω τον Άγιο Πέτρο και τα κλειδιά του Βατικανού.


Στην ομιλία του, ο νέος Ποντίφηκας έκανε έκκληση στους πιστούς «να μη φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα». «Ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία», είπε.

Ο νέος Πάπας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου», χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του Ποντίφικα. «Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους», υπογράμμισε, τέλος.

Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου βρέθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο πιστοί. Ανάμεσά τους ηγέτες και απεσταλμένοι από τουλάχιστον 130 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Η Κριστίνα Φερνάντες, πρόεδρος της Αργεντινής, η Άνγκελα Μέρκελ και φυσικά ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.


Τα μέτρα ασφαλείας ήταν φυσικά δρακόντεια. Το δύσκολο έργο είχαν αναλάβει οι ιταλικές αρχές αναπτύσσοντας περίπου 3.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, πολλοί από αυτούς με πολιτικά, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ελεύθεροι σκοπευτές στις στέγες, ελικόπτερα, ταχύπλοα στον Τίβερη, απαγόρευση των πτήσεων πάνω από την ιταλική πρωτεύουσα, οι αρχές δεν έχουν αφήσει τίποτε στην τύχη και η Ρώμη θα παραλύσει σήμερα τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου