Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το ΟΧΙ της Κύπρου

 
Το ιστορικό όχι της Κύπρου στο κούρεμα των καταθέσων και στις αποφάσεις του Eurogroup που εως σήμερα διεκδικούσαν το παπικό αλάθητο δίνει νέες διαπραγματευτικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Τι θα γίνει με τις καταθέσεις των ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες. "Δύσκολο να χρεοκοπήσει το τραπεζικό κυπριακό σύστημα" εκτιμά στο Newsit o οικονομολόγος Διονύσης Χιόνης.
Oπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Newsit o καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου "το όχι της Κύπρου δημιουργεί ένα δεδικασμένο αμφισβήτησης της λογικής και της υλοποίησης της οποιασδήποτε απόφασης του Eurogroup, ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται κάτω από ένα μνημόνιο, από ένα δημοσιονομικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα. Αναφέρομαι δηλαδή στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στο μέλλον ίσως στην Ισπανία, και στην Ιταλία που ίσως αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Μέχρι τώρα οι αποφάσεις του Eurogroup διεκδικούσαν το παπικό αλάθητο. Από εδώ και πέρα λοιπόν, μετά την καταψήφιση από το Κυπριακό Κοινοβούλιο της απόφασης του Eurogroup, όλες οι αποφάσεις θα μπαίνουν σε μια δοκιμαστική βάσανο κρίσης και από τα Κοινοβούλια αλλά και από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σχετικά με τις καταθέσεις ελλήνων και κυπρίων στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι ήδη έχει μεριμνήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει όλους αυτούς τους καταθέτες.

Ολοι οι υπόλοιποι οι οποίου είναι καταθέτες ανεξαρτήτου εθνικής προέλευσης στην Κύπρο, θα υποστούν τις συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup και της Κυπριακής κυβέρνησης. Από ότι φαίνεται δε θα ανοίξουν ούτε σήμερα τα κυπριακά καταστήματα και οπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν μετά την 25η Μαρτίου και θα δούμε ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό παρακράτησης εισφοράς αυτών των καταθέσεων για όλους τους καταθέτες".

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε περίπτωση που το Eurogroup δεν αποδεχτεί το plan B της Κυπριακής κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει άλλος τρόπος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επισημαίνει ο οικονομολόγος Διονύσης Χιόνης. "Δεν ειναι απαραίτητο οτι θα προέλθει χρεοκοπία των κυπριακών τραπεζών. Γιατί μπορεί να βρεθούν άλλοι μέτοχοι, υποψήφιοι μέτοχοι που θα συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, που να ειναι εκτός ή εντός της Ευρωζώνης.

Το ποσό το οποίο ψάχνουν οι δυο ή τρεις κυπριακές τράπεζες δεν είναι ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Δεν είναι ένα ποσό που δεν μπορούν να συνεισφέρουν οι βασικοί μέτοχοι και βασικοί οικονομικοί παράγοντες του τραπεζικού κυπριακού συστήματος. Πρόκειται για ένα τραπεζικό σύστημα που είναι 6 με 7 φορές μεγαλύτερο απο το εθνικό ακαθάριστο προϊόν (ΑΕΠ)  της Κύπρου, επομένως υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που θα θέλουν να στηρίξουν το κυπριακο τραπεζικό σύστημα".

ΤΟ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
"Το όχι της Κύπρου δημιουργεί ένα προηγούμενο και ανεβάζει και τον πήχη για τις διαπραγματεύσεις που ειναι σε εξέλιξη με την Τρόϊκα, το Eurogroup, όσο και με τους Γερμανούς, για την ελληνική κυβέρνηση. Δημιουργείται ένα τελείως διαφορετικό δριαπραγματευτικό πλαίσιο" είπε τέλος ο κύριος Χιόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου